Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Alkaras postao najmladji svetski broj jedan - | K-013 Portal

Alkaras postao najmladji svetski broj jedan

alkaras, tenis

Pobedom na Otvorenom prvenstvu SAD, španski teniser Karlos Alkaras od danas je i zvanično postao najmladji igrač koji je preuzeo prvo mesto na ATP listi.

Ovaj 19-godišnji teniser je prošle noći u finalu Ju Es opena pobedio Norvežanina Kaspera Ruda sa 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3 i tako osvojio svoju prvu grend slem titulu u karijeri i osigurao broj 1 na ATP listi.

„Trenutno nemam reči. Samo želim da nastavim da sanjam“, rekao je Alkaras posle pobede nad Rudom.

Alkaras je postao najmladji grend slem šampion otkako je njegov zemljak Rafael Nadal, takodje sa 19 godina, podigao trofej na Rolan Garosu 2005. godine, ali i najmladji šampioon Ju Es Opena od Pita Samprasa (19) 1990. godine.

„Ovo je ludo, nešto o čemu sam sanjao kao dete, otkako sam počeo da igram tenis. Nisam zamišljao da ću ovo postići sa 19 godina. Sve se desilo tako brzo. Neverovatno“, rekao je Alkaras.

Mladi španski teniser je rekao da je neverovatno ostaviti trag u istoriji, ali je istakao da ne želi da se poredi sa „velikom trojkom“, Rodžerom Federerom, Novakom Djokovićem i Rafaelom Nadalom.

„Ono što je ‘velika trojka’ postigla… Održati taj nivo 20 godina je teško. Ne želim da poredim sebe s njima, nego im se divim“, rekao je Alkaras.

On je naveo da ga ovaj uspeh neće promeniti i da će „nastaviti da šeta ulicama svog sela i da pozdravlja ljude“.

„Ponosan sam što sam iz El Palmara, iz Mursije, Španije. Naravno, dogodiće se stvari koje nisam zamišljao da će mi se dogoditi sa 19 godina, ali poznajem sebe, ostaću čvrsto na zemlji. Ostaću isti dečko. Vratiću se u Španiju da vidim prijatelje i porodicu, biće kao uvek. Proslaviću sa njima i to je sve“, rekao je Alkaras.

„Što se tenisa tiče, želim da nastavim da radim, da osvajam titule i da ostanem što duže u vrhu kao što je to radila ‘velika trojka’. Zato ne smem da stanem, moram da nastavim da radim“, dodao je on.

Alkaras je naveo da je posle osvajanja mastersa u Majamiju i nakon što je dobio nekoliko velikih mečeva zaredom shvatio da je sposoban da osvoji grend slem.

„Pre Majamija sam mislio da još treba da rastem. Znao sam da sam sposoban za dobre rezultate na grend slemovima, ali ne do te mere da postanem šampion“, rekao je Alkaras.

„Trenutno uživam u ovom trenutku. Uživam držeći ovaj trofej u rukama. Ali, naravno, želim još. Želim da ostanem na prvom mestu mnogo nedelja, nadam se i mnogo godina. Radiću naporno posle ove dve neverovatne nedelje i boriću se da osvojim još ovakvih trofeja“, zaključio je Alkaras.

Pored toga što je najmladji svetski broj 1, Alkaras je četvrti teniser iz Španije kojem je to pošlo za rukom, posle Huana Karlosa Ferera, Karlosa Moje i Rafaela Nadala.

Pre godinu dana, Alakaras je bio 55. teniser sveta i tada je na Ju Es Openu izjavio da želi da osvoji grend slem i postane prvi teniser sveta. Godinu dana kasnije, ispunio je taj san.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS