„Da, sigurno… Ljudi, prestanite da verujete svemu što ste pročitali“, napisao je na svom instagram profilu nekada deveti na ATP listi, Italijan Fabio Fonjini, komentarišući ovu situaciju.

Težina Nadalovih zdravstvenih problema, metode lečenja, pa čak i istinistost dijagnoza istih, predmet su velike rasprave i polarizacije od poslednjeg Rolan Garosa, na kom se „bik“ sa Majorke više puta vraćao iz „mrtvih“ i nekoliko puta sam izjavljivao da nije siguran da može nastaviti turnir u Parizu, a onda sa anestetiranim stopalom igrao kao da mu nije ništa. Da bi posle osvajanja titule neko vreme hodao sa štajama.

Tokom poslednjeg meča u Londonu mučili su ga stomačni mišići, zbog čega mu je i otac u jednom trenutku tražio da preda susret, međutim to ga nije sprečilo da dobije dramatičan duel u pet setova sa pomenutim Amerikancem.

Rival Nadalu u polufinalu biće Australijanac Nik Kirjos, mada je Španac posle dobijenog četvrtfinala ostavio mogućnost povlačenja sa takmičenja, dok se u drugom polufinalu sastaju naš Novak Đoković i Britanac Kameron Nori.