Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 14 vladika SPC traži sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora, tvrde da je ugled Crkve narušen - | K-013 Portal

14 vladika SPC traži sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora, tvrde da je ugled Crkve narušen

14 vladika SPC traži sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora, tvrde da je ugled Crkve narušen

Grupa od 14 vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) je u pismu patrijarhu Irineju zatražila sazivanje redovne sednice jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora zbog, kako navode, "skromnog" obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC, "zabrinutosti zbog eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije", ali i zbog odluke "da se prvi put u osmovekovnoj istoriji Crkve, Orden Svetog Save Prvog stepena dodeli jednom predsedniku Srbije".

Navodeći da je u vezi s odlukom Svetoga Arhijerejskog Sinoda o dodeli najvišeg crkvenog odlikovanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, "ogroman broj vernika počeo da šalje protestna pisma", vladike su u pismu u koje je agencija Beta imala uvid, ocenile da bi "nesazivanjem Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva SPC".

"Vaša Svetosti, mi znamo da onima kojima sve navedeno odgovara, skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično, narušen. Zbog svega navedenog, posle dužeg uzdržavanja konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo da što pre vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi. Vreme neumitno teče i odlaganje diskusije i rešavanja problema do majskog Sabora može nas skupo koštati", piše u pismu koje su vladike patrijarhu uputile 5. oktobra.

(Beta, foto Beta)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.