Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Advokatska komora Srbije poziva Vučića da ne potpiše Zakon o eksproprijaciji - | K-013 Portal

Advokatska komora Srbije poziva Vučića da ne potpiše Zakon o eksproprijaciji

advokatska komora srbije, zakon o eksproprijaciji

Advokatska komora Srbije donela je odluku da uputi poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da razmori primedbe Komore i ne proglasi Zakon o eksproprijaciji.

AKS je na današnjoj sednici zaključila da ovaj zakon treba da se vrati Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje, ukazujući u dopisu predsedniku na niz svojih zamerki na Zakon, koji je u petak, 26. novembra usvojen u skupštini po hitnoj proceduri.

Juče i danas u nekoliko gradova Srbije organizovani su protesti građana zbog usvajanja ovh zakonskih izmena.
AKS smatra da je o predloženim izmenama i dopunama, morala, pre skupštinske procedure, da se sprovede javna rasprava koja nije smela da izostane zbog velike zainteresovanosti kako građana tako i stručne javnosti.



"Pozivamo Vas da stanete u odbranu već propisanog načina donošenja zakona i podzakonskih akata", navodi se u dopisu predsedniku u koji je Tanjug imao uvid.

U vezi usvojenih izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji AKS je u dopisu navela više odredbi koje, kako navodi, izazivaju zabrinutost.

Pored hitnosti usvajanja, bez javne rasprave, za AKS je sporna naknada za eksproprisanu imovinu, jer pravi razliku u naknadi između legalno i nelegalno sagrađenih objekata.

AKS kao sporno vidi i povezivanje ovog zakona sa Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji je usvojen prošle godine.

Na kraju je upozorila i na odredbe o postavljanju privremenog zastupnika za sopstvenike koji su nepoznati, preminuli, a zaostavština nije raspravljena..., podsećajući da AKS već ima ustanovljen kol centar za postavljenja advokata u postupcima odbrane po službenoj dužnosti, privremenih zastupnika u sudskim postupcima, kao i za predmete besplatne pravne pomoći.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.