Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aerodromska deklaracija 018: Građansko - politička tačka saglasja - | K-013 Portal

Aerodromska deklaracija 018: Građansko - politička tačka saglasja

aerodromska deklaracija, nacionalna koalicija za decentralizaciju

Niški aerodrom poklonjen je državi u ime Nišlija, a da Nišlije niko nije pitao. Ta odluka duboko je ukorenjena u nagonu republičke vlasti ka centralizmu i inferiornom kompleksu lokalne vlasti prema partijskoj i državnoj centrali, saopštava Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

"Tri godine od odluke donete po naređenju, ovaj posao još nije privršen. Duh nepotrebnog centralizma, ispoljen u odluci Skupštine grada Niša od 22. juna 2018. godine, još proizvodi neželjena dejstva.

 Repovi traljavo izvedenog poklanjanja vuku se za Gradom i brinu Nišlije i Nišlijke: pitanje duga za zemljište nije rešeno, kamate se zaračunavaju (6.313 evra dnevno) i mogu u budućnosti paralisati Grad. Ugovori sa niskotarifnim aviokompanijama počinju da ističu s jeseni 2021, postoji bojazan da li će biti produženi.

 Traumu od paternalističkog centralizma građani Niša još osećaju i pitaju se - zbog čega je niški aerodrom morao biti oduzet da bi država (navodno) ulagala u njega.

Niški konsenzus - 3 zahteva i 1 obaveza

 Imajući u vidu da je niški aerodrom ekonomsko, političko, ali i identitetsko pitanje za Niš - pozivamo i građanski i politički deo društva, a pre svega proaktivne građane, da se ujedinimo oko sledećih zahteva:

  1. Galimatijas oko duga mora biti hitno razrešen u korist Nišlija, dug i kamata moraju biti neodložno otpisani i poništeni. Niš ne može pokloniti aerodrom, a zauzvrat dobiti Damoklov mač milionskog duga nad glavom.
  2. Ugovori sa niskotarifnim kompanijama moraju biti produženi, nijedna kompanija (pa ni srpsko-arapska AirSerbia) ne sme imati monopol nad linijama iz Niša.
  3. Niški aerodrom mora biti vraćen Nišu.

Ova tri zahteva su minimum niškog konsenzusa i tačka saglasja, pa zato inicijalni potpisnici ove deklaracije pozivaju sve ostale da se ravnopravno pridruže i potpisom i akcijom.

Politički akteri potpisnici, stranke, pokreti i pojedinci, obavezuju se Nišlijama da će u momentu kada budu u poziciji odlučivanja - Aerodrom vratiti Gradu.

 Izvinjenje od vlasti zbog toga što je Aerodrom “Konstantin Veliki” žrtvovan koncesionim ugovorom Vansi-Srbija ne očekujemo, ali bi ono bilo stvar političkog kodeksa i nacionalnog digniteta.

Nišlije i južnjaci ne prihvataju tirade o velikim državnim ulaganjima jer ta centralistička mantra podseća na milostinju. Kao integralni deo Srbije i kao ravnopravni građani države samo želimo svoje mesto i ono što nam pripada u decentralizovanoj i ravnomerno razvijenoj Srbiji.

Potpisnici:

Nacionalna koalicija za decentralizaciju
Stranka slobode i pravde Niš
Srpski pokret Dveri Niš
Narodna stranka Niš
Nova stranka Niš
Udruženi pokret slobodnih stanara - Građanski front Niš
Otvorena građanska platforma AKCIJA Niš
Niš, moj grad
Socijaldemokratska stranka Niš
Demokratska stranka Niš

Ovo su inicijalni potpisnici Deklaracije, a pozivamo sve organizacije, stranke, pokrete i inicijative da se u narednim danima pridruže Aerodromskoj deklaraciji.

Najvažnije, pozivamo sve građane i građanke Niša, juga i cele Srbije da potpisom i akcijom podrže ovu Deklaraciju na ovom linku ", navodi se u saopštenju.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.