Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Afera za aferom, a niko da odgovara - | K-013 Portal

Afera za aferom, a niko da odgovara

Afera za aferom, a niko da odgovara

"Krušik", "Jovanjica", plagirani doktorat ministra finansija, sporna diploma ministra policije, ruski špijun, naplatna rampa Doljevac – afere su koje su odjeknule u protekloj godini, ali nisu rezultirale sankcijama za povezane aktere u vlasti.

Niti je bilo epiloga u odlukama nadležnih institucija, piše Radio Slobodna Evropa.

"Moj utisak je da su one, zato što su ostale na medijskoj margini, samo poslužile da se dalje produbi jaz između dve Srbije", ocenjuje za RSE Slobodan Georgiev iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).



"Između one Srbije koja živi u tom rijaliti svetu koji vlast pravi preko mejnstrim medija i ove druge Srbije koja je kao oni ljudi u Matriksu, koji su popili tabletu i vide da to nije taj svet oko njih nego nešto drugo", ocenjuje Georgijev.

A ono što je trebalo da se desi, kaže Georgijev, jeste da te priče ohrabre ljude u institucijama koje imaju zakonsku mogućnost da deluju i urade svoj deo posla.

Bomba iz 'Krušika'

Prošlu godinu je obeležila afera "Krušik" o povlašćenim kupcima oružja na štetu ove fabrike namenske industrije iz Valjeva. Afera je otvorena u oktobru i od tada se zahuktava otkrivanjem novih detalja koji sa ovom pričom povezuju oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je priznao da postoji "jedina ozbiljna optužba" da je ugovarana niža cena prodaje oružja firmi u kojoj je zaposlen otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ali da su to "za jedan, dva ili tri odsto niže cene", kao i da je državi "svejedno" jer je "važno da prodaje oružje". Vučić je to rekao gostujući 23. decembra na televiziji O2.



"Vučić naravno gleda rejtinge. Vidi da mu se rejting ne menja i zato kaže 'pa šta'. To što mi objavljujemo ne dobacuje do njegovog glasača. Jedina stvar koja ga nervira jeste što ga stranci pitaju za te stvari", smatra Slobodan Georgiev.

Upravo zbog te međunarodne zainteresovanosti politikolog Boban Stojanović ocenjuje za RSE da afera Krušik ipak jeste uzdrmala vlast.

"Kada govorite o umešanosti političkih lidera i političke partije u trgovinu oružjem i u trgovinu drogom to nekako mora da zatalasa javnost i da izvrši ozbiljan pritisak na vlast. Koliki je trenutni efekat afere ’Krušik’ i toga koliko su uzdrmani, mislim da će ta priča da eksplodira tek onda kada nastave da se objavljuju serije raznoraznih vesti o umešanosti Branka Stefanovića (oca ministra policije). Mogu da zamislim tek šta će se desiti ako se eventualno na bilo koji način poveže novac koji dolazi od svega toga sa vladajućom strankom", ocenjuje Stojanović.

Uzbunjivač iz fabrike namenske industrije "Krušik" u Valjevu Aleksandar Obradović proveo je tri meseca, što u kućnom pritvoru što u zatvoru, jer je novinarima dostavio podatke koji pokazuju kako su pojedine privatne firme po povlašćenim cenama kupovale oružje iz državne fabrike "Krušik".



Među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

"Divan je osećaj biti na slobodi, ali nisam u euforiji jer ovom odlukom nisam konačno na slobodi, samo sam dobio mogućnost da se branim sa slobode", rekao je za RSE Obradović 18. decembra, neposredno nakon što mu je Viši sud u Beogradu ukinuo kućni pritvor.

Za razliku od Obradovića koji je bio u pritvoru, oni, za koje on navodi da su se okoristili od "Krušika", ostali su do sada nedodirljivi.

Osim informacije iz Tužilaštva za organizovani kriminal da su zatražili od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Vojnobezbednosne agencije (VBA) da ispitaju poslovanje fabrike namenske industrije "Krušik" sa privatnim trgovcima oružja, nije se ništa dogodilo.

Zasadi iz Jovanjice

Afera "Jovanjica", o navodnoj povezanosti vrha vlasti Srbije sa uhapšenim za proizvodnju droge, "preselila" se u decembru iz medija u tužilaštvo, ali tako što je potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević podneo krivične prijave protiv svojih stranačkih kolega - predsednika Srbije i šefa naprednjaka Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja.



Vučević, međutim, iako pravnik po zanimanju, nije naveo u krivičnoj prijavi za šta tereti braću Vučić. Kaže da je cilj da se utvrdi istina o navodima predstavnika opozicije o povezanosti braće Vučić sa Predragom Koluvijom, vlasnikom imanja "Jovanjica" kod Stare Pazove, gde je policija nedavno pronašla veliku količinu marihuane.

"Bojim se da cela ova priča sa više strana slabi položaj tužilaštva i instrumentalizuje ga u dnevno-političke svrhe i da se od tužilaštva očekuje da utvrđuje stvari koje nisu u njihovoj nadležnosti - a to je da li je u pravu opozicija kada sumnja da je vlast u nešto umešana, ili je u pravu vlast kada tvrdi da nije", rekao je za RSE Vladimir Beljanski.

Devet osoba, među kojima je i Predrag Koluvija, uhapšeni su 14. novembra pošto je na Koluvijinom poljoprivrednom dobru "Jovanjica" kod Stare Pazove pronađena plantaža marihuane, a prilikom hapšenja je imao lažnu policijsku značku.

Saznanja da je državni vrh upleten u proizvodnju marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica", te da je uhapšeni vlasnik tog imanja Predrag Koluvija pozvao Vučićevog brata Andreja nakon što je bio lišen slobode, iznosio je poslanik opozicione Narodne stranke, članice Saveza za Srbiju, Miroslav Aleksić.



Mali bez doktorata

Ministar finansija Siniša Mali ostao je bez doktorata, ali mu činjenica da mu je Senat Univerziteta u Beogradu poništio doktorat zbog plagijata nije uzdrmala ministarsku fotelju. Za premijerku Anu Brnabić i predsednika države Aleksandra Vučića odluka Beogradskog univerziteta bila je politička.

"Raspravljati o tome da li je to plagijat ili nije plagijat je potpuno besmisleno i vređa inteligenciju bilo kog čoveka. Jedino se trebamo pitati iz kog razloga, mada je to retoričko pitanje, neko uzima za najužeg člana svoje ekipe, i to za tako odgovornu funkciju kao što je ministar finansija, nekoga za koga zna da je plagijator ili prostije rečeno lopov, i zašto insistira da on ostane deo njenog tima", rekao je za RSE profesor Filozofskog fakulteta Dragan Popadić.

Senat BU poništio je doktorat Siniši Malom 12. decembra nakon postupka koji je trajao pet godina. Tu vest preneli su svetski mediji poput Njujork Tajmsa, Blumberga, Asošijeted presa. Jedina posledica ove odluke, za sada, je to što je ministar finansija izbrisao doktorat iz biografije na sajtu Ministarstva.



Stefanović sa 'diplomom'

Vlast nije želela da proveri ni diplomu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je na privatnom univerzitetu Megatrend nostrifikovao diplomu koju je stekao na "Megatrend International Expert Consortium Limited" iz Londona. Ispostavilo se da je to firma koja u Velikoj Britaniji nikada nije bila registrovana za obrazovanje.

"Postavlja se pitanje onda kako nešto uopšte može biti nostrifikovano, ako je ikada neki dokument i izdat jer ga nikada nismo videli, kako može biti nostrifikovan kasnije ovde na univerzitetu Megatrend", rekao je za RSE Adam Santovac, autor dokumentarnog filma o Megatrendu koji je objavljen na TV N1.

Detaljnije o svim ovim pričama saznajte OVDE.

(RSE)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.