Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Agencija koja zapošljava radnike na RTV-u ne postoji u registru - | K-013 Portal

Agencija koja zapošljava radnike na RTV-u ne postoji u registru

Agencija koja zapošljava radnike na RTV-u ne postoji u registru

Novosadska agencija Laboris HRS, koja je na tenderu dobila ugovor vredan 200 miliona dinara za posredovanje pri zapošljavanju na Radio-televiziji Vojvodina, ne nalazi se u Registru agencija za zapošljavanje pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Uvidom u spomenuti registar, može se zaključiti da se u njemu trenutno nalazi 120 agencija, od kojih je 10 iz Novog Sada, ali ne i Laboris HRS. To zapravo znači da je ta agencija došla do posla vrednog 200 miliona dinara protivno nedavno usvojenom Zakonu o agencijama za zapošljavanje, jer nije registrovana kao agencija za zapošljavanje, prenosi VOICE.



Pomenuti zakon propisuje da su sve agencije koje se bave posredovanjem pri zapošljavanju u obavezi da od 1. januara 2020, osim ispunjenja neophodnih uslova prostorne i kadrovske opremljenosti, imaju dozvolu resornog ministarstva za obavljanje pomenute delatnosti. Tek nakon toga ispunjavaju uslov za upis u Registar agencija.

Menadžment RTV-a potpisao je 6. januara ugovor s konzorcijumom novosadskih agencija Montop HRS i Laboris HRS za usluge angažovanja 371 radnika. Vrednost ugovora je 200 miliona dinara i on će važiti dok novac ne bude bio potrošen. Montop HRS nalazi se u Registru agencija.

Kako saznaje VOICE, osnivač agencije Laboris HRS je Vesko Pižurica, donedavno vlasnik novosadske agencije Optimum MV-NS, čiji rad proverava Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, zbog navodnih zloupotreba položaja odgovornih lica radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u vrednosti od 200 miliona dinara.



Osim Optimuma, tužilaštvo proverava i poslovanje agencije Montop HRS, kao i beogradske agencije Sequester Employment. Te tri agencije činile su konzorcijum koji je za 200 miliona dinara već posredovao u angažovanju radnika na RTV-u tokom 2019. godine. Razlog za to je krivična prijava koju je protiv konzorcijuma podneo Sindikat Nezavisnost RTV-a, pošto agencija Optimum nije ispunjavala uslov za učešće na tenderu jer je pravosnažno osuđena zbog angažovanja radnika na crno.

Procenjuje se da radnici angažovani posredstvom agencija na RTV-u koštaju sedam odsto više nego stalno zaposleni na istim poslovima, zbog provizija koje uzimaju agencije.

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

(Voice)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.