Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Agencija za bezbednost saobraćaja upozorava na mokre kolovoze - | K-013 Portal

Agencija za bezbednost saobraćaja upozorava na mokre kolovoze

agencija za bezbednost saobracaja, mokri kolovozi

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve učesnike u saobraćaju za dodatni oprez, jer su zbog kiše kolovozi vlažni i klizavi, pa su uslovi za bezbednu vožnju otežani, a samim tim je i rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda povećan, saopšteno je danas iz Agencije.

Vozači treba da znaju da vlažan kolovoz produžava put kočenja za 50 odsto. Primera radi, u naselju, pri brzini od 50 km na čas zaustavni put vozila se na mokrom kolovozu poveća za oko 15 metara.

To znači da dužina puta kočenja umesto 30 metara, koliko je na suvom kolovozu, na vlažnom kolovozu iznosi oko 45 metara. Na putevima van naselja, dužina zaustavnog puta se poveća za oko 35 metara kada je kolovoz vlažan, tako da zaustavni put, pri brzini od 80 km na čas iznosi oko 105 metara na mokrom kolovozu, dok je na suvom kolovozu oko 70 metara, pri istoj brzini.

Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da se u 2019. godini na teritoriji Republike Srbije dogodilo 2.896 saobraćajnih nezgoda u kojima je klizav kolovoz prepoznat kao jedan od uticajnih faktora.

Klizav kolovoz je prepoznat kao uticajni faktor za nastanak 46 saobraćajnih nezgoda sa poginulima i 751 saobraćajnu nezgodu sa povređenim licima, samo u 2019. godini.

U ovim saobraćajnim nezgodama nastradalo je 1.498 lica, od kojih je 69 lica poginulo, dok je 1.429 lica povređeno u saobraćajnim nezgodama gde je klizav kolovoz prepoznat kao uticajni faktor.

Posebno apeluju na povećan oprez u gradskim sredinama, u blizini pešačkih prelaza, u zonama škola i na semaforisanim raskrsnicama, gde je povećano prisustvo dece i pešaka.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.