Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website AMSS: Od 2020. obavezna kvalifikaciona kartica za profesionalne vozače - | K-013 Portal

AMSS: Od 2020. obavezna kvalifikaciona kartica za profesionalne vozače

AMSS profesionalni vozači

Auto-moto savez Srbije apelovao je na sve profesionalne vozače sa srpskom vozačkom dozvolom da podnesu zahtev za sertifikat i kvalifikacionu karticu, koje će 2020. godine morati da ima svaki vozač kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje kada upravlja vozilom C, C1, D, D1, CE, CE1, DE ili D1E kategorijom.

 

Kvalifikacionom karticom, koja je međunarodni dokument i u kojoj su podaci dvojezični, na srpskom i engleskom jeziku, a glasi na ime vozača, potvrđuje se početna kvalifikacija za prevoz tereta odnosno prevoz putnika i nema rok važenja, navodi AMSS.

Od početka 2019. godine, a na osnovu ovlašćenja Agencije za bezbednost saobraćaja za poslove podnošenja i obrade zahteva za izdavanje sertifikata i kvalifikacionih kartica za vozače, u okviru poslova poverenih Zakonom o bezbednosti saobraćaja, AMSS je započeo proces sertifikacije profesionalnih vozača u ovlašćenim ekspoziturama na 31. lokaciji na teritoriji cele zemlje.

"Apelujemo da svi profesionalni vozači sa srpskom vozačkom dozvolom, u nekoj od naših ekspozitura na vreme podnesu zahtev za sertifikat i kvalifikacionu karticu. Pod propisanim navedenim uslovima zahtev mogu predati u AMSS tokom 2019. godine, jer će prema Pravilniku već u 2020. godini ukoliko žele da rade kao profesionalni vozači, obavezno morati da imaju sertifikat i kvalifikacionu karticu", navodi se u saopštenju AMSS-a.

Dodaju da svi vozači koji na dan stupanja na snagu Pravilnika o uslovima i načinu sticanja sertifikata o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacione kartice, kao i u periodu od jedne godine od dana stupanja, imaju u vozačku dozvolu upisanu neku od navedenih kategorija mogu podneti u AMSS ekspoziturama zahtev za izdavanje sertifikata i kartice, bez pohađanja obavezne obuke i polaganja stručnog ispita.

Uz Zahtev za izdavanje sertifikata i kvalifikacione kartice potrebno je priložiti fotokopiju ili ispis lične karte vozača, a originalni dokument na uvid, zatim fotokopiju vozačke dozvole vozača, sa originalnim dokumentom na uvid, fotografiju vozača formata 25x35 mm, ne stariju od 6 meseci i dokaze o izvršenim uplatama.

Celokupan spisak AMSS ovlašćenih ekspozitura sa adresama, kontakt telefonima i uputstvom za popunjavanje uplatnica i zahteva za izdavanje, može se pronaći na sajtu AMSS-a - www.AMSS.org.rs.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.