Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Analitičar: Suša ugrožava plovne puteve Dunavom kojima ide glavnina izvoza žitarica i uvoza … - | K-013 Portal

Analitičar: Suša ugrožava plovne puteve Dunavom kojima ide glavnina izvoza žitarica i uvoza …

plovni put dunava

Suša zbog koje su smanjeni vodotokovi utiče na smanjenje proizvodnje struje ali i na ugrožavanje plovnih puteva, pre svega Dunavom, kojim ide glavnina izvoza žitarica i uvoza uglja, izjavio je danas agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

Galetin je za televiziju N1 izjavio da je zbog suše i 16 hidroelektrana u Srbiji, koje proizvode 38 odsto ukupne proizvodnje elektrinčne energije, smanjilo proizvodnju za trećinu.

„Ako se nastavi ovakav sušni period nijedan scenario nije isključen. Postoji opasnost da svi plovni putevi Dunavom budu blokirani. Bićemo u ogromnom problemu“, rekao je Galetin.

Istakao je da se Srbija snabdeva ugljem uzvodnim tokom Dunava, a gvoždjem nizvodnim tokom, kuda ide i izvoz žitarica, preciznije preko rumunske luke Konstanca.

„Preko milion tona robe, što pšenice, što kukuruza, što je hiljadu barži nosivosti hiljadu tona, prolazi kroz Konstancu. Skoro polovina izvoza kukuruza i jedna trećina pšenice ide kroz Konstancu. Železara Smeredevo zavisi od uvoza gvoždja iz ukrajinske luke“, rekao je Galetin i dodao da je od ruske invazije na Ukrajinu za „50 odsto povećana cena transporta jer se izvozi roba na Crno more, rizično područje“.

Za stanja na rekama, čak i najvećim poput Dunava i Save, na kojima se uklanjaju nanosi peska na najkritičnijim tačkama da bi zbog niskog vodostaja ostale plovne, Galetin je rekao da „čitava situacija deluje apokaliptično“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.