Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Analitičari o mogućem poskupljenju struje od 30 odsto: Vlast opipava puls građana - | K-013 Portal

Analitičari o mogućem poskupljenju struje od 30 odsto: Vlast opipava puls građana

poskupljenje struje, srbija

Urednik ekonomije dnevnog lista Danas Aleksandar Milošević smatra da najavom poskupljenja struje od 30 odsto vlast želi da "opipa puls" građana.

"Ne mogu da tvrdim da je to zaista tako, ali ova vest da se razmatra poskupljenje struje za građane od 30 odsto, a privredu 70 odsto, liči na probni balon. Čini mi se da vlast želi da "opipa puls" građana i da poskupljenje električne energije - a sigurno će ga biti - doživimo lakše. Da kažemo - eto, pretili su nam sa 30 odsto, a ipak je manje od toga", komentariše za N1 Milošević.

Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30, a privredi za 70 odsto, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije. Havarije u TENT-u i uvoz struje po visokim cenama, umesto očekivanog izvoza, kao i aktuelna globalna energetska kriza okolnosti su u kojima treba tražiti razloge za najavljeno poskupljenje.

"Prošlogodišnje poskupljenje struje bilo je za 3,4 odsto, pa je i to bilo problem. Najavljenih 30 odsto bio bi enormni udar na standard građana", navodi gost Infobiza.

On ističe da je prosečan račun za struju u Srbiji 3.700 dinara za domaćinstva.

"Ako to uvećamo za 30 odsto dolazimo do oko 4.800 dinara, a to je jako velika razlika i bio bi veoma veliki trošak. A, da ne govorimo koliko bi takvo poskupljenje uticalo na rast inflacije i svih troškova građana", navodi on za N1.

Privreda je, podseća, zimus imala poskupljenje struje kada je EPS krenuo da je uvozi po enormnim cenama.

"Digli su cenu za privredu - ona se izborila da to povećanje ne bude veliko. Ako bismo sad na tako već uvećane cene dodali još rast od 70 odsto - za privredu bi to bilo preveliko poskupljenje. Ne znam kako bi ga apsorbovali, već bi ga preneli na potrošače, a to bi se, onda, prelio na inflaciju", zaključio je Milošević.

Drakulić: Poskupljenje struje za privredu bezobrazluk

Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" kaže za portal Nova.rs da bi ponovno poskupljenje struje za privredu bilo "čist bezobrazluk", a da je korigovanje cene za domaćinstva očekivano pošto su građani bili pošteđeni poskupljenja zbog izbora.

Drakulić je za nova.rs rekao da je cena električne energije za privrednike već dovoljno visoka, stoga ne bi trebalo da dođe do novih poskupljenja.

"Podigli su privrednicima cene za 55 odsto, pa dokle više da nam dižu", pita se on.

Drakulić smatra da su, kada je reč o domaćinstvima, građani bili "pošteđeni" zbog nedavnih izbora, a da je korigovanje cene očekivano, ali da ne vidi razlog da privrednici ponovo budu na udaru. Osim ukoliko je potrebno da se plati "nešto za onog bivšeg direktora", dodaje on.

Spasojević: Prošlo vreme jeftine struje, biće zaustavljanja proizvodnje

Biznismen i predsednik ITM Sistema Toplica Spasojević rekao je da je definitivno prošle vreme jeftine energije, te da bi zbog najava oko poskupljenja cena struje za privrednike od čak 70 odsto, posledice mogle da budu poskupljenje proizvoda, ali i zaustavljanje proizvodnje.

Spasojević je u izjavi za Nova.rs prokomentarisao navode Demostata da će u julu i avgustu cena struje poskupeti 30 odsto za domaćinstva, a za privredu do čak 70 odsto.

"Možda su ovakvi navodi preterani, ali i pitanje je kolika bi bila ta vrednost. Ako posmatramo u odnosu na sadašnju cenu od 75 evra po megavatsatu, to je oko 120 evra, što je poprilično velika cena. Proizvodna cena je između 20-30 evra, a da je prodaju po 120 to je zaista mnogo", istakao je on.

On naglašava da je od velikog značaja šta će druge zemlje Evrope uraditi.

"Ako se u svim zemljama Evrope, poput Nemačke, Austrije i drugih poveća cena, onda postoje određene indicije da će se to desiti kod nas. Nije nezamislivo da Srbija otprati te trendove. Naglašavam, nije nemoguće da se dostigne ovaj nivo cena. Ne smemo mi prvi da iskačemo sa nekom cenom i odlukom, kada imamo druge konkurente. Vreme jeftine energije je prošlo, to je od suštinskog značaja. Struja neće biti jeftina, a biće i problema - sigurno će se zaustaviti i proizvodnja, a poskupeće i proizvodi", istakao je privrednik i biznismen.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.