Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Anonimusi tvrde da su pokrenuli akciju "Operacija Srbija": Na meti sajtovi državnih institucija - | K-013 Portal

Anonimusi tvrde da su pokrenuli akciju "Operacija Srbija": Na meti sajtovi državnih institucija

anonimusi, operacija srbija

Hakerska grupa Anonimus pokrenula je niz napada na sajtove državnih institucija pod zajedničkim haštagom "opserbia" – operacija Srbija, tvrde pripadnici ove neformalne grupe na Tviteru.

Na više različitih Tviter profila, koji nose naziv Anonymous, pojavile su se objave o obaranju sajtova Vojske Srbije, NBS-a, zatim sajta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i sajta Ministarstva spoljnih poslova i BIA, piše Danas.

U trenutku pisanja ovog teksta bilo je moguće pristupiti svim tim sajtovima.
 
Takođe, tokom prethodnog dana pojavile su se informacije o procurelim mejl adresama zaposlenih u određenim ministarstvima koje su Anonimusi učinili dostupnim javnosti.
 
"Operacija Srbija" je, kako se navodi na jednom od Anonimus profila, "sajber rat protiv srpske vlade".
 
Ovaj navodni rat dolazi nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ironičnom tonu prokomentarisao na svom Instagram profilu prethodne pretnje Anonimusa.
 
U prethodnim nedeljama Anonimusi su pretili predsedniku Srbije pre svega zbog toga što Srbija nije osudila napad Rusije na Ukrajinu i zato što nije uvela sankcije Rusiji.
 
Poslednjih dana, međutim, na Anonimus profilima dele se i vesti povezane sa krizom na Kosovu. Neke od vesti koje se dele su po svoj prilici lažne, prenosi Danas.
 
Anonimusi su neformalna grupa, koja nema zvanično vođstvo niti svoj zvaničan nalog na društvenim mrežama.
 
Na Tviteru se može naći mnoštvo naloga potpisanih sa Anonymus i nejasno je kakva je veza ovih naloga sa samom grupom za koju se zna da stoji iza velikih hakerskih napada.
 
Hešteg "Opserbia", koji je pokrenut poslednjih dana, zapravo je nastavak sličnih akcija iz ranijeg perioda.
 
Anonimusi su do sada pokrenuli niz sličnih sajber operacija – opchina, oprussia, opiran…
 
Kako su prenosili, u ovim napadima obarali su sajtove zvaničnih institucija, objavljivali mejl adrese i brojeve telefona zvaničnika, navodno čak i hakovali štampače tako da se na računima iz ruskih prodavnica pojave odštampane antiratne poruke…
 
Povodom sajber napada u Srbiji do sada se jedino oglasio MUP koji je saopštio u subotu da su sajt i IT infrastruktura Ministarstva unutrašnjih poslova u poslednjih 48 sati konstantno pod masovnim DDoS napadom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.