Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ASNS: Medicinari koji rade u kovid bolnicama da imaju beneficirani radni staž - | K-013 Portal

ASNS: Medicinari koji rade u kovid bolnicama da imaju beneficirani radni staž

beneficirani radni staz

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je ponovila zahtev da se zdravstvenim radnicima u Srbiji koji rade u kovid bolnicama prizna beneficirani radni staž.

Takvu inicijativu je ASNS podneo premijerki Ani Brnabić avgusta 2020. godine, a ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru maja 2021. godine.

Predlog tog sindikata je da se zdravstvenim radnicima i drugim zaposlenima koji poslove obavljaju u kovid bolnicama i ambulantama staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem za 50 odsto, odnosno 18 meseci za godinu dana rada.

"Svi zaposleni koji rade u kovid bolnicama i ambulantama obavljaju poslove u najtežim radnim uslovima, sa permanentnom opasnošću po zdravlje i život pa su ispunjeni svi uslovi propisani zakonom o PIO pod kojima drugi zaposleni ostvaruju pravo na staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, i to na uvećanje od maksimalnih 50 odsto", navodi se u saopštenju ASNS.

Kako je podsetio sindikat, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče poručio da se ;mora pronaći način da se pomogne zdravstvenim radnicima koji se u crvenim zonama bore sa korona virusom, da dobiju neku vrstu podrške ili beneficirani radni staž.

"Očekujemo da će posle predloga predsednika zaposlenima u kovid bolnicama i ambulantama konačno i zasluženo biti priznato pravo na benificirani radni staž, kao što očekujemo da i druge naše inicijative kao što su zabrana rada nedeljom u trgovini, inicijative za izmenu Zakona o radu, Zakona o štrajku, Zakona o PIO i druge, neće morati da čekaju šlagvort predsednika Vučića da bi Vlada i ministri radili svoj posao", ističe se u saopštenju ASNS.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.