Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Autori udžbenika najavljuju tužbu, Kavčić povlači matematiku - | K-013 Portal

Autori udžbenika najavljuju tužbu, Kavčić povlači matematiku

fondacija alek kavcic, udzbenik matematike, zoran albijanic

Đorđe Dugošija, Miloljub Albijanić i Marko Šegrt, autori udžbenika matematike za sedmi razred osnovne škole, u izdanju Zavoda za udžbenike, ovlastili su advokate da pokrenu pravne radnje i napišu tužbu protiv Fondacije „Alek Kavčić“ zbog povrede autorskih prava i krađe intelektualne svojine.

Fondacija je bez odobrenja autora objavila pomenuti udžbenik u pdf formatu na sajtu besplatniudzbenici.com.

S druge strane, iz Fondacije „Alek Kavčić“ za list Danas najavljuju da će skloniti udžbenik sa sajta.

Trojica autora udžbenika matematike su ovlastila advokatske kancelarije da pokrenu pravne radnje i u Srbiji, i u SAD, s obzirom da je Fondacija osnovana u Americi, potvrdio je za Danas profesor Miloljub Albijanić.

Na pitanje zašto nije tužio i Zavod za udžbenike Albijanić kaže za Danas da mu je vrlo neprijatno da tuži izdavačku kuću u kojoj je svojevremeno bio direktor i da još uvek čeka da Zavod objavi ugovor sa Fondacijom „Alek Kavčić“.

– Zavod taj ugovor mora da pokaže javnosti. Vlada Srbije, kao njegov osnivač, može to pitanje jednostavno da razreši sa Zavodom. Da zatraži taj ugovor, da ga pogleda i da, ako postoji osnovana sumnja da je štetan po Zavod, raskine ugovor i smeni rukovodstvo. Mislim da je taj ugovor štetan ne samo za nas autore udžbenika koji smo tužili Fondaciju „Alek Kavčić“ jer su zloupotrebili naša autorska prava, već i za Zavod za udžbenike – smatra Albijanić.

Na pitanje da li je tražio obrazloženje Zavoda kada je video da je njegov udžbenik „okačen“ na sajtu, Albijanić odgovara da je to pokušao u dva navrata od dve osobe koje su u rukovodstvu Zavoda, ali da nijedna nije htela da razgovara. Upitan zašto nije reagovao i podneo tužbu čim je pfd udžbenika objavljen, Albijanić kaže da to ne može da se uradi preko noći.

– To zahteva ozbiljnost, da pronađete pravu advokatsku kancelariju koja može da uspostavi kontakt sa kancelarijom u SAD. Podnošenje tužbe nije laički potez, to mora da se ozbiljno pripremi. Ja sam od Zavoda najpre tražio moj autorski ugovor, još nemamo uvid u ugovor između Zavoda i Fondacije, tu postoji čitav niz problema koje treba rešiti – ističe Albijanić.

Iz Fondacije „Alek Kavčić“ kažu za Danas da ne želi da budu treća strana u eventualnom sporu Zavoda za udžbenike i Miloljuba Albijanića zbog čega će udžbenik iz matematike za sedmi razred skloniti sa sajta.

Navode da Albijanić kao autor ima ugovor sa Zavodom za udžbenike, a ne sa njima, te da je Fondacija sklopila ugovor sa Zavodom i sve svoje finansijske obaveze prema tom javnom preduzeću ispunila.

„Novac je za sve udžbenike uplaćen unapred. Ukoliko Zavod za udžbenike dozvoli, Fondacija je rada da taj ugovor podeli sa javnošću. Nemamo šta da krijemo, sve što smo dogovorili sa Zavodom, sve je i plaćeno. Matematika za sedmi razred, čiji je koautor gospodin Albijanić, ima tiraž od 1.500 primeraka, što se i vidi na samom udžbeniku. Fondacija je otkupila najveći deo tiraža pomenutog udžbenika u štampanom izdanju. Na osnovu toga, profesoru Albijaniću, kao i drugim autorima biće isplaćene njihove tantijeme, odnosno honorari. Ako gospodin Albijanić ne želi da Fondacija promoviše njegov udžbenik, iako je Fondacija već otkupila najveći deo tiraža, po kom osnovu bi i on dobio svoj honorar, nećemo insistirati na tome. Ukoliko gospodin Albijanić ne želi da se njegov udžbenik dodatno promoviše i besplatno podeli malim seoskim školama, njegov udžbenik Fondacija neće ni darivati. Nema razloga da radimo nešto čemu se autor protivi“, naveli su iz Fondacije u pisanom odgovoru Danasu.

Oni su pozvali autore koji ne žele da Fondacija otkupljuje njihove udžbenike, da to javno i kažu. Napomenuli su i da tužba protiv Fondacije u Americi nije podneta.

Direktor Zavoda za udžbenike Milorad Marjanović nije juče želeo da komentariše navode Miloljuba Albijanića, niti da odgovori na pitanje Danasa kako je ugovorom sa Fondacijom „Alek Kavčić“ regulisano pitanje autorskih prava, zašto Zavod nije pribavio saglasnost autora udžbenika koji su objavljeni na internetu i da li im su se obraćali još neki autori ovim povodom. Umesto toga nam je stiglo kratko saopštenje u kome je navedeno da je Zavod za udžbenike ugovorima regulisao međusobne odnose sa svim svojim autorima udžbenika koje je objavio, kao i međusobna prava i obaveze sa Fondacijom.

„U skladu sa ovim naglašavamo da se Zavod u svim segmentima striktno pridržava odredaba potpisanih ugovora kako prema autorima, tako i prema Fondaciji“, poručili su iz Zavoda.

(Danas)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city