Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bajatović: Gasa dovoljno, u ceni i socijalna komponenta - | K-013 Portal

Bajatović: Gasa dovoljno, u ceni i socijalna komponenta

bajatović, gas, energetika

Gasa će u Srbiji biti dovoljno i obezbeđene su rezerve u Banatskom Dvoru kao i u mađarskim skladištima, poručio je danas generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović navodeći i da je u određivanju cene gasa uključena i socijalna komponenta.

Tokom panela na novosadskim Danima električnih automobila on je istakao da će i gas i struja, jer je to odluka Vlade Srbije, morati da se prodaju po ceni koju će prosečna plata u Srbiji moći da podnese.

"Ideja je da se ne poveća inflacija, da se zadrže radna mesta i rast bruto društvenog proizvoda, a to uspešno radimo", rekao je on a navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Srbijagasa.

Govoreći o efektima dogovora predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina oko gasa za Srbiju Bajatović je rekao bi bez toga gas kod nas bio mnogo skuplji.

"Da smo sve količine gasa uzeli sa berze, mi bismo sada morali da prodajemo gas šest do devet puta skuplje nego što ga sada prodajemo", rekao je on.

Naveo je da danas imamo prosečnu cenu na fakturi za ruski gas od 353 evra, da će u narednom kvartalu cena biti oko 420 evra, u prvom kvartalu 2023. godine hiljadu kubnih metara koštaće 430 evra.

"A na kraju grejne sezone, odnosno u drugom kvartalu iduće godine, ukoliko ne bude nekih naftnih šokova, cena će se kretati oko 388 evra", rekao je on.

Bajatović je rekao da svu ostalu razliku za dodatne količine koje se nabavljaju po berzanskim cenama, plaća država.

"Zato se očekuje da i građani i privreda, dakle svi potrošači, pokažu odgovoran odnos i da svi zajedno uštedimo energiju i time utičemo na energetsku sigurnost i bezbednost zemlje u narednim mesecima", poručio je on.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.