Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bivša premijerka Ana Brnabić: Realnost ekonomije Srbije potpuno drugačija - | K-013 Portal

Bivša premijerka Ana Brnabić: Realnost ekonomije Srbije potpuno drugačija

Ana Brnabić, Brnabić, bivša premijerka

"Srbija je godinama zaostajala, bila na korak od bankrota, u aprilu 2012. stopa nezaposlenosti iznosila je 25,5, a nezaposlenost mladih 51,5 odsto, lideri su trošili novac koji nismo imali i gledali smo kako naša infrastruktura propada, međutim, danas je realnost potpuno drugačija", poručila je bivša premijerka Ana Brnabić.

Ona je u autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv napisala da oživljavanje zemlje nije bilo lako, jer je država morala da promeni stavove i fokusira se na dugoročni boljitak, umesto na kratkoročni dobitak.

"Morali smo da preuzmemo odgovornost, da ne lažemo ili gledamo unazad, već da shvatimo šta je pošlo po zlu i da izbegnemo greške prošlosti. I morali smo drugačije da pristupimo srpskom narodu, birajući da sa njima govorimo iskreno i iskreno, umesto da koristimo laži za odbranu neefikasne politike", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je upravo to bio pristup predsednika Aleksandra Vučića kada je došao na vlast 2014. godine i da su to od tada osnovne vrednosti vlade.

"Naši građani su ovu transformaciju doživeli iz prve ruke i sada imaju poverenja da veruju u bolje sutra. Na izborima nakon izbora od 2014. godine predsednik Vučić i SNS dobijaju više glasova", rekla je Brnabić.

Govoreći o parlamentarnim izborima održanim u Srbiji prošlog meseca Brnabić je istakla da je pobeda na izborima ojačala taj stav građana i da je sa 60 odsto glasova ta istorijska pobeda pokazala da je stranka stekla poverenje ljudi.

Kako je rekla, stranka je pobedila na mestima gde ranije nije i postigla rezultate koje nijedan raniji lider nije postigao.

Prema njenim rečima, otprilike polovina stanovništva pokazala je da se glasa slično kao i na nedavnim evropskim izborima i da je značajno zbog takozvanog bojkota i nesigurnosti vezane za epidemiju virusa kovid-19.

"Iako su pojedine opozicione stranke oidlučile da izbegnu izbore u nadi da će narušiti njihov legitimitet, ovo dosad neviđeni rezultati pokazali su da je to bila samo pogrešna i nepopularna odluka. Odsustvo određenih proevropskih stranaka na glasačkim listićima je žalosno, ali stvarnost je da su odbili čak i da učestvuju u razgovorima u kojima su posredovali predstavnici EP. Umesto da se odluče za saradnju za srpski narod, odlučili su se da prirede neuspešnu političke scene", rekla je bivša premijerka.

Slično tome, rekla je Brnabić, krajnje desni akteri koji nisu prešli prag od 3 odsto za ulazak u Narodnu skupštinu, odlučili su da još jednom pokažu nemir, tako što su se raspravljali i upalii u parlament.

Ona je kazala da osuđuje tu vrstu vandalizma i nasilnog upada, posebno u vreme kada se Srbija suočava sa velikim poteškoćama u borbvi sa virusom kovid-19, jer je to dovelo do daljeg porasta broja pozitivnih slučajeva virusa.

Brnabić je kazala da će, bez obzira na ponašanje tih snaga, Srbija ostati na evropskom putu, jer su prioriteti vođenja zemlje jasni.

"Prvo, moramo da se izborimo sa kovidom-19. Ovaj nevidljivi neprijatelj nastavlja da nam uništava svet u kome živimo. Do temelja je uzdrmao naše osnove i stavio našu zemlju i građane na probu. Iako smo u početku uspeli da ga obuzdamo restriktivnim merama, sada vidimo da se situacija pogoršava u celom regionu. Na žalost približavamo se nagorim ciframa koje smo imali u aprilu i realnost je da će ovo biti duga borba", rekla je Brnabić.

Ona je navela koje je sve mere Srbija uvela i navela da je Srbija posvećena ekonomskoj nadogradnji započetoj pre šest godina, a to je pre svega bilo smanjenje budžetskog deficita zbog kojih su tada uvedene neke nepopularne mere.

Brnabić je dodala i da je Srbija sada jedna od sedam zemalja sveta koje su izdvojile više od 10 odsto BDP-a za podršku ekonomiji, kao i da su svetske institucije poput MMF-a i Svetske banke podržale ekonomiju Srbije.

Kako je rekla, fiskalna disciplina učinila je Srbiju otpornijom na kovid-19 i omogućila da se preduzmu mere za jačanje ekonomije, podršku radnicima i kompanijama.

"To nam je takođđe pružilo snažnu osnovu da nastavimo sa velikim investicionim planovima uprkos nepredviđenoj krizi - nastavljamo sa unapređenjem putne i železničke infrastrukture, kliničkih centara i opštih bolnica širom naše zemlje, gradeći novu infrastrukturu za obrazovanje, nauku i istraživanj", rekla je Brnabić.

Bivša premijerka je dodala da se vlada zalaže za podizanje životnog standarda širom Srbije i obezbeđivanje budućnosti za građane.

Na kraju, Brnabić je dodala da je lista prioriteta za budućnost dugačka i da shvatamo da ne možemo sami, zbog čega se predsednik Vučić sastao sa svim predstavnicima stranaka koje su ušle u parlament kako bi saslušao njihove predloge, zahteve i potrebe i odredio načine zajedničkog rada u novoj vladi.

"Današnji izazovi su bez presedana i naša je nada da ćemo imati dijalog sa drugim stranama u parlamentu, a ne neprijateljske svađe na ulicama", rekla je Brnabić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.