Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bogosavljević: Poskupljenje hleba za tri dinara je zapravo šest odsto i poruka donosilaca odluka - | K-013 Portal

Bogosavljević: Poskupljenje hleba za tri dinara je zapravo šest odsto i poruka donosilaca odluka

bosoavljevic, cena hleba, hleb sava

Od danas hleb "sava" biće tri dinara skuplji - umesto 46 koštaće 49 dinara.

Odluku je donela Vlada Srbije nakon što je Uredbu o ograničenju cene hleba od brašna tipa 500, koja ističe danas, produžila za još 90 dana.

Sve ostale cene osnovnih životnih namirnica koje je Vlada zasebnom Uredbom takođe ograničila na nivo od 15. novembra prošle godine važiće još dva meseca i neće biti menjane, piše Danas.

Radi se o kristal šećeru u pakovanju od kilogram, brašnu tipa 400 i 500 od jednog i pet kilograma, kao i o svinjskom butu i suncokretovom ulju.

I dok pekari traže još veće poskupljenje "do neke realnije cene hleba", potrošačima su i ova tri dinara mnogo. Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograd kaže da su tri dinara povećanja u stvari šest odsto i da je to samo poruka onih koji donose odluke da se građani pripreme da svoju potrošnju prilagode svojoj kupovnoj moći, koja se smanjuje.

"U međuvremenu došlo je do povećanja cena drugih proizvoda, a problem je u tome što se ne donose potpunije mere kojima bi se blagovremeno reagovalo, a ovo što se dešava do sada nagoveštava da ćemo mi u narednom periodu imati znatno veću stopu inflacije od one koja se najavljuje", napominje Bogosavljević.

On smatra da je nemoguće da dođe do smanjenja cena u uslovima kada je došlo do povećanja cena ulaznih parametara u proizvodnji prehrambenih proizvoda.

"Mislim da je odlaganje za tri meseca obmana jer su proizvođači hleba na drugim vrstama hleba i drugim proizvodima, poput peciva, više zahvatili budžete potrošača. Vlada bi na dnevnom nivou trebalo da sa svim učesnicima na tržištu razgovara o posledicama, jer se dešava da jači igrači uz pomoć države obezbeđuju povoljnije pozicije, a to breme se prenosi na potrošače", naglašava Bogosavljević.

To što plate ostaju iste, a cene skaču je neminovnost, kako kaže, jer ne menjamo odnos prema uzrocima koji su doveli do krize, a filozofija koja sada dominira pod izgovorom rata i kriza zbog korone dovodi do neodržive potrošnje u celini.

"Preraspodelom države, pod izgovorom ublažavanja posledica korone, umesto što ćemo omogućiti stanovništvu da bolje živi, mi smo ga doveli u teži položaj, a pojedini su profitirali višestruko, i više nego što su očekivali", ističe Petar Bogosavljević za Danas.

Kako je juče poručio predsednik Udruženja pekara Zoran Pralica, od Vlade Srbije su zapravo tražili da hleb "sava" košta 60 dinara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.