Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Božićna poslanica patrijarha Porfirija - | K-013 Portal

Božićna poslanica patrijarha Porfirija

patrijarh porfirije, božićna poslanica, božić

U Božićnoj poslanici vernicima, patrijarh srpski Porfirije podsetio je na suštinu praznika Hristovog rođenja, posebno se osvrćući na univerzalnu vrednost mira, očuvanja porodice i okretanja prema onima sa kojima delimo isti sistem vrednosti. Pravoslavnim Srbima ma gde živeli, patrijarh je poručio da je crkva za njih uvek tu.

Tajna Božića je u beskrajnom smirenju i ljubavi prema bližnjem, poručio je u poslanici srpski patrijarh.

"Braćo i sestre, ako se opredelimo da budemo oblikovani Tajnom ljubavi i smirenja, projavljenom u Događaju Rođenja Hristova, preobraziće se i sve oko nas. Ako nam merilo svih vrednosti postane Božansko Čedo Koje povijeno leži u jaslama, začućemo isti onaj ukrepljujući glas anđela koji je u prvoj božićnoj noći utešio pastire: "Ne bojte se! Jer vam, evo, javljam radost veliku koja će biti svemu narodu".

Kao oblik spoznaje suštine praznika, patrijarh je istakao porodicu i pozvao vernike da Božić dočekaju skromno.

"Zato je pogrešno da se na Badnje veče, u predvečerje radosnog Praznika, ne dočekuje Bogomladenac, Koji je predvečni Bog i Dete nas radi rođeno, u domaćoj atmosferi koja preko badnjaka, rasute slame i svega ostaloga podseća na skromnu pećinu u kojoj je On, Najsmireniji među smirenima, rođen, povijen i u najobičnije jasle položen, i da se umesto toga po ulicama i trgovima slavi na polupaganski način u polupijanoj atmosferi".

U poslanici je naglašena pogubnost bratoubilačkog rata između Rusije i Ukrajine i važnost posebne molitve za njih ali i za Srbe na Kosmetu čija su ljudska prava ozbiljno ugrožena.

"Podsećamo sve nadležne činioce na to da i za Srbe na Kosovu i Metohiji treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu. Lična bezbednost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima podjednako i kao takva moraju da budu neprikosnovena.

Čestitajući vam Božić i Novu 2023. godinu dobrote Gospodnje, želimo vam svako istinsko dobro i neotuđivu radost od Bogodeteta Hrista, uz sveradosni božićni pozdrav: Mir Božji – Hristos se rodi!"

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.