Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Brnabić: Pokazali smo da smo ozbiljna država - 64 privedenih, deset povređenih policajaca - | K-013 Portal

Brnabić: Pokazali smo da smo ozbiljna država - 64 privedenih, deset povređenih policajaca

ana brnabic, evroprajd

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je tokom dana, zbog incidenata vezanih za Evroprajd, privedeno ukupno 64 osoba, dok je deset policajaca lakše povređeno.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Brnabić je rekla da je bilo pet oštećenih policijskih vozila, a da je u obezbeđivanju svih aktivnosti bilo angažovano oko 5.200 pripadnika MUP-a.

 
"Danas je bilo angažovano oko 5.200 pripadnika MUP-a na ulicama Beograda, imali smo dva incidenata - sukob između određenih grupacija na Slaviji i sukob u Karađorđevom parku i u oba ova slučaja pripadnici MUP-a su promptno reagovali, rešili problem i obezbedili da se incidenti ne šire", rekla je Brnabić, koja je navela da nema ni ozbiljnije povređenih ni među učesnicima skupova, niti među policajcima. 
 
"Pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži reč prema svojim građanima, koja poštuje svoje institucije, ali i poštuje prava svojih građana. Mi smo sve što se dešavalo uradili na najbolji mogući način", dodala je.
 
Ona je rekla da svi duguju posebnu zahvalnost pripadnicima MUP-a Srbije i Bezbednosno-informativne agencije jer su omogućili da Beograd bude bezbedan i siguran grad i jer su suzbili incidente koji su se dogodili, u skladu sa zakonom i u najkraćem roku.
 
"Prenosim ličnu i zahvalnost Vlade Srbije svim gradjanima, to jeste velikoj većini jer su pokazali toleranciju, razumevanje i brigu prema državi i što su razumeli ono o čemu smo pričali poslednje dve nedelje, kada smo pozivali na stabilnosti i jedinstvo i da se ne naseda na provokacije. Najveći deo naroda je to poslušao i imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata i u miru, i na to sam ponosna", rekla je Brnabić.
 
Premijerka kaže da nije prisustvovala Paradi ponosa jer je mislila da je u tom trenutku njeno mesto negde drugde.
 
"Nisam bila zato što sam mislila da je moje mesto u tom trenutku negde drugde, potrebnije i važnije, kao predsednici vlade, u jednom teškom danu, negde drugde, jer sam na prvom mestu predsednica Vlade Srbije. Kako god bilo - da sam bila, bilo bi zašto sam bila", dodala je ona.
 
Premijerka kaže da je danas država uspela da obezbedi poštovanje zakona i sprovođenje ustava.
 
"Mi smo obezbedili da se Prajd održava svake godine od 2014. godine. Jedina razlika je bila to što je ovo Evroprajd, pa je bilo evroparlamentaraca, bio je izvestilac Vladimir Bilčik. To je razlika", navela je Brnabić.
 
Evroprajd šetnja održana je u popodnevnim časovima. Učesnici su nešto posle 17.30 prošetali izmenjenom trasom - od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, gde je u toku žurka. Paradi je prethodilo više incidenata i sukoba protivnika Prajda s policijom. Grupa navijača bacila je baklje na policiju.
 
Protivnici Prajda nasrtali su na policiju i ranije u toku dana, a raščinjeni monah je priveden. MUP je objavio da je do 15h privedena 31 osoba. 
 
Okupljenima pre Parade ponosa obratio se evropski komesar Vladimir Bilčik. Predstavnici amabasada i evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali učestvovali su u šetnji, a odluka je doneta nakon što su predstavnici međunarodne zajednice dobili bezbednosne garancije od Vlade. Prepreke i problemi sa kojima se suočio Evroprajd biće deo narednog izveštaja o Srbiji, rekao je ranije danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS