Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Carina o uvozu zaraženih viršli: Za hranu je prvo nadležan granični veterinarski inspektor - | K-013 Portal

Carina o uvozu zaraženih viršli: Za hranu je prvo nadležan granični veterinarski inspektor

carina, hrana, zarazene virsle

Uprava carina saopštila je danas, povodom slučaja uvoza u Srbiju viršli zaraženih bakterijom listerijom, da carinski organ ne može da odobri stavljanje u carinski postupak takvog tipa pošiljke sve dok granični veterinarski inspektor ne utvrdi da nema veterinarsko-sanitarnih smetnji za uvoz ili prevoz takve robe.

"U skladu sa Zakonom o veterinarstvu, uvoz i provoz životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane životinjskog porekla, hrane za životinje, lekova i medicinskih sredstava za upotrebu u veterini i pratećih predmeta, podleže obaveznoj veterinarsko-sanitarnoj kontroli na granici (nisu sastavni deo Uprave carina)", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Iz Uprave carina ističu da "carinski organ ne može da preduzima radnje predviđene pravilima odgovarajućeg carinskog postupka za navedene pošiljke, pre nego što granični veterinarski inspektor utvrdi da nema veterinarsko-sanitarnih smetnji za uvoz ili provoz takve pošiljke".

"Carinski organ može da odobri stavljanje u carinski postupak pošiljke koja podleže veterinarsko-sanitarnom pregledu isključivo na osnovu izdatog i potvrđenog zajedničkog veterinarskog ulaznog dokumenta (ZVUD) od strane graničnog veterinarskog inspektora", precizira se u saopštenju.

Uprava carina navodi da se "u pojedinim medijima potpuno neosnovano" našla na udaru kao jedna od odgovornih službi u lancu bezbednosti hrane, te da zbog toga skreće pažnju na to kako je ova oblast uređena zakonom.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.