Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Cene stanova u Srbiji i dalje rastu - | K-013 Portal

Cene stanova u Srbiji i dalje rastu

cene stanova, cene stanova pancevo

Tržište nekretnina u Srbiji doživelo je izuzetno turbulentnu i uzbudljivu godinu. Premda su očekivanja i predviđanja bila da će cene stanova pasti (ili se barem zaustaviti na trenutnom iznosu), njihov rast je i više nego očigledan. No uprkos tom poskupljenju i aktuelnom stanju u svetu – dinamika kupoprodaje nekretnina se ubrzala.

Potražnja za stanovima na domaćem tržištu se povećala, a ponuda je manja nego prethodnih godina. Istraživali smo kako se kreću cene stanova u gradovima Srbije. Pročitajte u kojim naseljima su najskuplji, a gde najpovoljniji, te zašto ljudi sve više biraju periferiju umesto centra.

Stanovi na beogradskoj periferiji na ceni

Nekretnine u prestonici se godinama izdvajaju po svojoj visokoj ceni. To je ostalo nepromenjeno, uprkos vanrednoj situaciji u martu i aprilu 2020. godine. Zapravo, sa oporavkom tržišta nekretnina, cene stanova u Beogradu su ponovo skočile. Ono što je zanimljivo jeste sve veća potražnja za stanovima na periferiji. Premda se kao logičan razlog nameće to što su stanovi na obodu grada jeftiniji od onih u centru, činjenica je da postoje i drugi motivi. Jedan od njih je i to što je ova naselja nude mirniji život, a opet nisu mnogo udaljena od urbanog prestoničkog jezgra. Ovo je ujedno i razlog za pojačano interesovanje investitora grade moderne zgrade po najvišim standardima u perifernim opštinama metropole.

U nekim od ovih naselja cena kvadrata popela se i na 1.200 evra, kao što je to slučaj sa Ledinama, na primer. Ipak, najskuplji su stanovi u strogom centru grada, na Obilićevom i Savskom vencu (oko 3.000 evra), kao i u novom stambenom kompleksu Beograd na vodi, gde se kvadrat prodaje po ceni većoj od 2.500 evra. Najniže cene zabeležene su u Rakovici i kreću se u rasponu od 500 do 1.400 evra. Po povoljnijoj ceni mogu se kupiti i stanovi u Obrenovcu i Mladenovcu. U ovim beogradskim opštinama kvadrat iznosi 770 do 850 evra.

Porast cena zabeležen u Nišu i Novom Sadu

Kao adiministrativni, kulturni i obrazovni centri na severu i jugu zemlje, Novi Sad i Niš oduvek su bili primamljivi gradovi za život. Zbog toga ne treba da iznenadi što se poslednih godina naročito investira u izgradnju stambenih i poslovnih prostora, kako u centru tako i na periferiji ovih gradova. Potražnja za kupovinom stanova u Nišu ne jenjava uprkos porastu cena. Centar grada i Medijana prednjače po tom pitanju, gde se novogradnja prodaje i za 1.300 evra po kvadratu. Jeftiniji su stanovi na Panteleju, Durlanu i Duvaništu, gde je prosečna cena oko 600 i 700 evra. Naročito traženi su stanovi u blizini Filozofskog, ali i Medicinskog i Pravnog fakulteta. U zavisnosti od strukture i spratnosti, kao i toga da li je u pitanju starogradnja ili novogradnja, cene se kreću od 800 do 1.200 evra po kvadratu.

U Novom Sadu prosečna cena kvadrata iznosi oko 1.200 evra. Posebno atraktivne lokacije za kupovinu stana su Grbavica, Nova Detelinara, Bulevar oslobođenja i Limani. Cene kvadrata ovde u proseku iznose 1.500 evra. Najskuplji stanovi nalaze se u blizini Sajmišta (2.000 evra po kvadratu), dok su duplo jeftinije nekretnine u Veterniku i Adicama. Kao i u Beogradu, i u Novom Sadu vlada veliko interesovanje za nekretnine na periferiji. Tako su sve traženiji stanovi i kuće na Petrovaradinu, čija je prosečna cena oko 1.200 evra po kvadratu.

Poskupljenje kvadrata i u Pančevu

U drugoj polovini 2020. godine zabeležen je značajan porast cena nekretnina i u Pančevu. Uz povećanu potražnju, registrovano je skoro duplo poskupljenje stanova u novogradnji. To znači da se prošlogodišnja  prosečna cena od 850 evra po kvadratu sada popela na 1.100, 1.200 a negde i 1.400 evra. Pančevo je postalo posebno atraktivno za investitore, ali i kupce zbog blizine glavnog grada (Beograd je udaljen dvadesetak kilometara) i odličnih saobraćajnih veza. Sa druge strane, život u ovom vojvođanskom gradu je mnogo mirniji od onog u prestonici, pa je čest izbor porodica sa decom.

Velika potražnja za vikendicama

Značaj dvorišta, života u mirnijem kraju i prirodi uopšte posebno je došao do izražaja u 2020. godini. Ovo se nesumnjivo odrazilo i na tržište nekretnina – pa je sve veća potražnja za kupovinom kuća i vikendica van grada. Neke od traženijih lokacija su beogradska prigradska naselja – Avala, Grocka, Kosmaj, Barajevo, ali i kuće na Fruškoj gori i u blizini Gornjeg Milanovca.

Gde su najskuplji a gde najjeftiniji stanovi?

Najskuplji stanovi bez sumnje u 2020. godini su u prestonici – u već pomenutim opštinama Savski venac, Stari grad i u Beogradu na vodi, sa cenom kvadrata oko 3.000 evra. Međutim, pored beogradskih urbanih naselja, po visokim cenama u Srbiji izdvojili su se i Novi Sad, Čajetina, Užice, Kragujevac i Vrnjačka Banja. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Nišu na Crvenom krstu, Medijani i Paliluli takođe su nekretnine posebno bile na ceni.

Najjeftiniji stanovi su u Tutinu sa prosečnom cenom od 400 evra po kvadratnom metru i u Bujanovcu (oko 430 evra po kvadratu).

(S. Stanković)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS