Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Cene suncokreta, kukuruza i soje već sad tuku prošlogodišnje - | K-013 Portal

Cene suncokreta, kukuruza i soje već sad tuku prošlogodišnje

cena suncokreta, cena kukuruza, cena soje

Mada je juče sneg na kratko pokrio oranice, prolećna setva neće mimoići ratare za manje od mesec dana. Većina njih se već pripremila i napravila plan setve.

Agrarni analitičari kažu da ratari neće pogrešiti ni pokajati se šta god budu sejali. Cene primarnih poljoprivrednih kultura sve do juče bile su znatno više nego tokom žetve, pa su očekivanja da će tako i ostati i kada se bude skidao novi rod. Jedino treba vreme da posluži.

Čini se, bar za sada, da su poljoprivrednici koji budu sejali suncokret već sada u prednosti i da će dobro proći u pogledu koštanja novog roda, jer su već krenula prava terminska ugovaranja. Direktor Produktne berze Novi Sad Miloš Janjić kaže da je sklopljen terminski ugovor za 200 tona suncokreta po 47 dinara za kilorgam suncukretovog zrna.

Nezvanične terminske cene soje su 48,8 dinara, uljane repice 47,6, kukuruza 17,6 i pšenice, čiji će rod prvi da se skida, je 19,5 dinara - rekao je direktor Janjić. Podsetio je da su terminske cene ovih kultura lanjske godine bile niže.

Na Produktnoj berzi Novi Sad po 22,8 dinara bez PDV-a juče su se prodavali i kukuruz i pčenica,dok je kilogrma soje koštao 66,5 dinara, isto bez PDV-a.

"U protekla tri dana na berzi je zatišje. Uvoznici su se povukli, jer im ne odgovara domaća cena osnovnih poljoprivrednih kultura. I sada se iščekuje u kom smeru će ići dalje trgovanje",naveo je direktor Janjić.

Bez obzira na to što se na berzi trenutno ne trguje, agarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin kaže da će osnovne ratarske kulture, kada dospeju za žetvu, biti skuplje bar 20 posto u odnosu na isti period prošle godine. – Očekivanja su da će se poljoprivrednicima u predstojećoj žetvi potpuno isplatiti sve što god budu posejali, ali pod uslovom da vreme ne pokvari prinose, bez obzira na to što će nadolazeća setva biti skuplja za malo više od deset odsto nego prošle godine.

Galetin kaže da procene sada ukazuju da bi soja mogla da ima najvišu cenu u odnosu na druge kulture, odnosno da bi rast cene soje mogao biti najviši i to za trećinu u odnosu na koštanje prošle žetve. Razlog je, kaže ovaj agrarni analitičar, velika potražnja kineskog tržišta ove uljarice.

Poljoprivrednici, s druge strane, očekuju da će suncokret dostići vrednost od pre pet godina, kada je u žetvi kilogram zrna koštao 55 dinara. – Računamo da će to biti minimalna cena i da će novi rod dogurati i do 60 dinara- kazao je Nenad Manić iz Agrarnog saveza Srbije. - Razlog za takvu procenu je koronavirus i što mnoge zemlje nemaju suncokreta za svoje potrebe, već ga uvoze, pa će potražnja doprineti da cena suncokreta naraste – kazao je Manić.

Po njegovim rečima, ratari u Banatu ,gde se tradicionalno seje suncokret, ovog proleća će više sejati suncokret nego lane.

"Najviše će ga sejati mali poljoprivrednici, koji su i najbrojniji u poljoprivrednoj proizvodnji", rekao je Manić. - Podsećamo lane je u žetvi kilogram suncokreta koštao 34 dinara,a trgovanje se završilo sa 36,5 i 37 dinara.

(Dnevnik)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.