Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Čomić: Dijalogom do promene moći - | K-013 Portal

Čomić: Dijalogom do promene moći

gordana comic, ministarka za dijalog

Društveni dijalog će služiti da Srbija razgovara o dva osnovna problema, o promeni moći i o ukupnom nedostatku procesa i dijaloga u Srbiji kojim se mere činjenice, izjavila je danas ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić na multisektorskom dijalogu "Stanje rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji". 

Čomić je istakla da je važno da "jedni druge slušamo i kada nam se činjenice o rodnoj ravnopravnosti ne sviđaju".

Ona je rekla da će Srbija bez dijaloga "imati onoliko istina koliko će imati interpretcija kroz monologe ljudi koji ne bi trebalo da učestvuju u monolozima".

Čomić je rekla da "nikada nije vreme za ono što su problemi žena u Srbiji, osim danas, sada i ovde u Srbiji".

Alat za promenu nabolje su, istakla je, dosledna primena zakona i obavezno postupanje po preporukama društvenog dijaloga, "što je drugo ime za vladavinu prava".

Ona je rekla da je sada vreme da se menja položaj žena u Srbiji nabolje na osnovu činjenica o stanju rodne ravnopravnosti.

"Ako iko svojim identitetom razume šta su društvene nepravde, omalovažavanje i nedostatak ljudskih prava u svakodnevnom životu, onda su to žene Srbije i cele planete", rekla je Čomić.

Ona je rekla da su žene "hiljadama godina čekale da počnu da ih tretiraju kao ljudska bića, a ne kao predmete i robu, da ih tretiraju kao osobe koje imaju svoja prava, želje i duboku unutrašnjost kojom žele da ižive ono što izbija iz njih".

Čomić je podsetila da se rodna uloga žene drastično promenila za poslednjih 100 godina i napomenula da će se tek promeniti "za godinu, dve ili četiri u Srbiji ako zajedno budemo radili na primeni onoga što već piše u zakonima u vezi sa ženskim ljudskim pravima".

Ona je zaključila da je "pola budućnosti ženskog roda, a pola muškog roda, i bez ta dva glasa ravnopravno zastupljena u javnosti nema ni dobre budućnosti ni za one koje smo rodile ni za generaciju koju će one roditi".



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.