Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Čomić: Ubrzati procedure za odobravanje udžbenika na albanskom - | K-013 Portal

Čomić: Ubrzati procedure za odobravanje udžbenika na albanskom

gordana comic, udzbenici na albanskom

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas Tanjugu da je na sastanku sa predstavnicima Albanaca sa juga centralne Srbije dogovoreno da se ubrzaju procedure za odobravanje udžbenika na albanskom jeziku za osnovne i srednje škole.

Čomić je kazala da je sastanak u Bujanovcu 16. novembra, kojem je prisustvovao i ministar prosvete Branko Ružić, održan na inicijativu Nacionalnog saveta Albanaca, a da su predstavnici albanske nacionalne manjina odabrali obrazovanje kao temu dijaloga.

''Tema su bili udžbenici na albanskom jeziku, nedostatak prevodilaca, licence za nastavnike, sve o čemu se Ministastvo prosvete već bavi'', rekla je Čomić za Tanjug.

Navodi da je dogovoreno da se uspostavi saradnja sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i ubrzaju procedure za odobravanje udžbenika za osnovne i srednje škole na albanskom jeziku, kao i da se pripadnicima albanske nacionalne manjine omogući polaganje stručnih ispita u Preševu i Vranju.

''Rok je do aprila sledeće godine kada se objavljuje katalog udžbenika da bi udžbenici bili spremni za sledeću školsku godinu'', rekla je Čomić.

Ukazala je da problem sa nedostakom udžbenika najviše imaju učenici četvrtog i osmog razreda, ali i učenici određenih srednjih škola.

''Ministarstvo prosvete je ove godine na vreme objavilo katalog, ali nisu na vreme obavljeni neki drugi poslovi i zato je došlo do kašnjenja udžbenika'', objasnila je ministarka.

Dodala je da je obrazovanje jedna od tačaka platforme za afirmaciju prava Albanaca koja je postignuta sa Vladom Srbije 2013.godine.

Naglasila je da je resorno ministarstvo spremno da nastavi dijalog kada to bude zahtevali predstavnici albanske nacionalne manjine.

''Tako se gradi poverenje u Srbiju. Kad god se dogovore i izaberu temu dovoljno je da se obrate ministarstvu, kao i bilo ko drugi ko želi da učestvuje u procesu izgradnje dijaloga u Srbiji'', poručila je Čomić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.