Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Čomić: Zadatak nam je da oživimo Zakon o planskom sistemu - | K-013 Portal

Čomić: Zadatak nam je da oživimo Zakon o planskom sistemu

gordana comic

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić danas je posetila Pirotski upravni okrug gde se sastala sa predstavnicima lokalnih samouprava na teritoriji Pirotskog okruga, civilnog društva, nacionalnih manjina, a cilj posete je, po rečima ministarke Čomić, oživljavanje Zakona o planskom sistemu.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društevni dijalog obilazi upravne okrug i nacionalne savete u njima. Imamo namere da do juna obiđemo svih 29 okruga pa na jesen da vidimo šta je sve urađeno. Cilj ovih sastanaka je da dokažemo da ko ne planira, taj planira sopstvene neuspehe", rekla je Čomićeva.

Prema njenim rečina, zadatak nam je da oživimo zakon o planskom sistemu jer on kaže da se u svim okruzima, na svim nivoima vlasti moraju sve odluke donositi uz učešće svih aktera, izabranih postavljenih i lica u lokalnim samoupravama, civilnog društva, udruženja građana i svih onih koji moraju da primenjuju zakon na lokalnom nivou.

Ona je podsetila da je u nekoliko uzastopnih izveštaja Evropske komisije konstatovano da Srbija ima dobre zakone, dobre propise, ali da se zakoni ne primenjuju.

"Cilj svih ovih sastanaka je da ta rečenica bude glasila da Srbija ima dobre propise i zakone i oni se u najvećoj meri primenjuju, a tamo gde se ne primnjuju, ljudi imaju plan kako da se to desi", kazala je ministarka Čomić.

Po njenim rečima, drugi važan segment sastanka je razgovor o održivom razvoju.

"Želimio da se dogovorimo o tome na koji nacin da isplaniramo, kako želimo da Pirotski okrug izgleda 2030. godine, koliko dece da bude, koliko zelenih površina, kakva će biti infrastruktura, koliko zaposlenih, kakve će biti penzije, da li će biti nemilosrdnog ponašanja jednih prema drugima ili ćemo smanjiti diskriminaciju, smanjiti nasilje", kazala je ministarka Čomić.

Načelnika Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić istakla je da je današnja poseta veoma važna za Pirotski okrug.

"Ovde su prisutni svi relevantni činioci i institucije koje će pribiližiti sve teme vezane za resorno ministartvo, tu su i pripadnici lokalnih samouprava, Centra za socijalni rad, predstavnici nacionalnih manjina i civilnog društva", kazala je načelnica Tončić.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.