Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Da se poštuje zakon, episkop David bi bio strogo kažnjen - | K-013 Portal

Da se poštuje zakon, episkop David bi bio strogo kažnjen

episkop david krusevacki, korona virus

Episkop kruševački David služio je u nedelju opelo i liturgiju na sahrani patrijarha Irineja znajući da ima koronavirus, nije nosio zaštitnu masku i time je prekršio član 248 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za šta sledi - novčana kazna ili zatvor od tri godine.

Član koji je prekršio – Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije – kaže:

“Ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.”

Episkop kruševački David je nakon sahrane hospitalizovan u bolnicu “Dragiša Mišović”. Iako je crkva apelovala na poštovanje epidemijskih mera, one u ovom slučaju – nisu ispoštovane.

Činjenica da je episkop David služio opelo zaražen uzburkala je javnost, a pokrenuto je i pitanje da li i na koji način će biti kažnjen.

Udruženje javnih tužilaca je na to pitanje odgovorilo da je – “Republički javni tužilac prava adresa za njegovo pitanje, jer, on propisuje politiku krivičnog progona”, što je dovelo do zaključka da je Zagorka Dolovac zabranila tužilaštvu da pokreće postupke protiv vladika koji šire koronu, obzirom da nijedan postupak nije pokrenut protiv nekog od sveštenih lica.

Podsetimo, koronavirus je razlog za smrt pet sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve (SPC), kako je zvanično objavljeno. Među preminulim sveštenim licima su episkop valjevski Milutin, mitropolit Amfilohije, raščinjeni vladika Artemije, monahinja Nina i patrijarh srpski Irinej.

(Nova.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.