Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Danas je „Dan republike“ - | K-013 Portal

Danas je „Dan republike“

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ, koji se slavio 29. novembra.

Dan Republike je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a 29. novembar 1943., kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945.

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji. Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.

Mnogim našim sugrađanima je današnji dan ostao u lepom sećanju, sećanju na vreme kada su živeli mirno i spokojno i slavili „Dan republike“. Čim su slavili znači da su u to vreme imali novca za to, a i sigurnost da će i sledeći praznik dočekati tako. Da li je i danas takvo vreme?

Školarci su na današnji dan praznovali i organizovali priredbe, i naravno najveća radost je što se tad pa i narednih dana nije išlo u skolu. Ljudi sa sela su organizovali čuvene „svinjokolje“, gde se kasnije u jelu i piću družili. Radnici su takođe praznovali, radnje nisu radile i moralo se obezbediti sve od potrebština na vreme pošto nije moglo da se kupi ništa tih dana. Cela zemlja je slavila Dan republike.

Da li je i danas takvo vreme?



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.