Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đedović: Pronađeno bogato ležište zlata u Žagubici, na lokalitetu Čoka Rakita - | K-013 Portal

Đedović: Pronađeno bogato ležište zlata u Žagubici, na lokalitetu Čoka Rakita

dubravka djedovic negre, leziste zlata, srbija

Na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno je bogato ležište zlata, potvrdila je resorna ministarka Dubravka Đedović. Istakla je da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

Do danas je realizovanim istražnim aktivnostima na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno bogato ležište zlata, čije su preliminarno određene dimenzije 500m x 250m x 80m, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Čoka Rakita se nalazi u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok. Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Dubravka Đedović ističe da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

"Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi", poručuje ministarka.

Navodi da su rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.

Ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji se realizuje od strane kanadske kompanije Dundee Precious Metals INC koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

"Ovo otkriće je značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Republici Srbiji", navela je ministarka.

Pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika. Tokom ovog procesa, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog našoj zemlji i njenom prosperitetu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.