Dekan Šumarskog fakulteta: Građani koji su protiv kopanja litijuma biće sve brojniji
protiv kopanja litijuma, projekat jadar, rio tinto

Dekan Šumarskog fakulteta: Građani koji su protiv kopanja litijuma biće sve brojniji
montekristo 0507


Ekološki ustanak ukazuje da će građani, koji su protiv kopanja litijuma u dolini Jadra, biti "spremniji i brojniji u svim narednim aktivnostima".

To je ocenio dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić. On je, gostujući u Utisku nedelje, naveo da niko ne spori pojedinačne ekološke napore vlasti, na primer u izgradnji pogona za odsumporavanje, ali da to ne znači da treba da im se dozvoli da utrče u novu grešku s projektom Jadar rudarske kompanije Rio Tinto.

Ocenio je da bi taj projekat doneo veliko zagađenje i da bi fundamentalno ugrozio živote ljudi koji žive u tom kraju.

"Projekat nosi rizik od zagađenja podzemnih i površinskih voda, da ugrozi vodosnabdevanje Šapca i Beograda. Nas je ministarka (rudarstva i energetike) Zorana Mihajlović proglasila za arogantne neznalice, (protivnike projekta) među kojima su predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Akademije ženske nauke Srbije, fizičari, fizikohemičari, inženjeri", naveo je Ristić.

On je dodao i da politička elita gubi mogućnost da vidi običnog čoveka, a kao primer je naveo izjavu ministarke Mihajlović.

"Ono što se dešava (sa projektom ‘Jadar’) je ozbiljna crvena linija, tu ćemo videti da li političke elite vide smisao. Oni treba da služe svom narodu, a ne narod da se bori da njima udovolji", kazao je dekan Šumarskog fakulteta.

Prema njegovim rečima, nedavno sprovedena studija je utvrdila da od poljoprivrede Jadra i Rađevine mogu da imaju godišnju korist od 100 miliona evra, ako bi država kroz infrastrukturne projekte podržala već postojeće proizvođače.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble