Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Desetine hiljada građana primilo SMS od Batuta o vakcinaciji - kakvi su efekti? - | K-013 Portal

Desetine hiljada građana primilo SMS od Batuta o vakcinaciji - kakvi su efekti?

vakcinacija, sms poruke, batut

Desetine hiljada građana Srbije primilo je prethodnih dana SMS poruku u kojoj ih Institut Batut poziva da prime vakcinu protiv kovida19.

Kakvi su efekti ove Batutove kampanje, odnosno koliko se građana prijavilo za vakcinaciju od tada na neki od ponuđenih brojeva, ne zna se - u Batutu je Danasu rečeno da te podatke ima eUprava, dok je u eUupravi rečeno da ih ima Batut.

Na drugoj strani, sagovornici Danasa različito vide poslednji potez usmeren ka povećanju broju vakcinisanih, kao i njegove moguće efekte.

Dok marketinški stručnjak Igor Avžner ocenjuje da su poruke koje Batut šalje pre svega informativne a ne motivišuće, politikolog i stručnjak za komunikacije Nikola Parun smatra da poruka ima motivacijski karakter.



"Ovo je deo državne kampanje za podsticanje vakcinacije, ali i korak ka korigovanoj i boljoj komunikaciji sa građanima. Za razliku od nekih ranijih poruka koje su bile naredbodavne, u kojima se isticala obaveznost, sada imamo motivišuću poruku, usmerenu ka pozivanju na ličnu odgovornost", navodi Parun.

On kaže da se nada da će poruke postići željeni efekat i to pre svega među osobama koje se nisu još uvek vakcinisale a za koje se ne može reći da su antivakseri.

"Antivaksera je zapravo negde oko deset odsto i to su ljudi koji se ni po koju cenu, osim možda da im se desi lična tragedija i da izgube nekoga zbog kovida19, ne bi vakcinisali. Oni su ujedno i veoma glasni i uglavnom su oni ti koji na društvenim mrežama govore protiv vakcinacije pa i protiv ove kampanje", kaže Parun.

Da na antivaksere nikakve poruke neće uticati slaže se i marketinški stručnjak Igor Avžner. On, međutim, sumnja da Batutova poruka može značajnije da utiče i na ostale građane koji do sada nisu primili vakcinu.

"Ovo je informativna a ne motivišuća poruka. Ne možete prenošenjem informacije nekoga motivisati. Suludo je očekivati da devet meseci od kada je počela vakcinacija osoba koja nije primila vakcinu do sada, koja nije stala u taj red, može da promeni mišljenje nakon jedne SMS poruke. To je nemoguće kao što je nemoguće da opozicija dobije glasove SNS birača tako što će im svima poslati poruku sa pozivom da za nju glasaju. Mi smo podeljeni na one koji su za i protiv vlasti, koji su za i protiv vakcine, mi smo dakle duboko podeljeno društvo i ne postoji čarobna SMS poruka koja može da nas ujedini na jednoj strani", kaže Avžner.

Pored toga što postavlja pitanje efekta Batutovog poteza, sagovornik Danasa ističe da ovakva poruka nije trebalo da bude poslata svima uključujući i građane koji su dobili sve tri doze vakcine.

"Kao informativna poruka trebalo je da bude poslata samo onima koji ili nisu vakcinisani ili kojima je prošlo šest meseci od druge doze. Ovakva poruka koliko može da mi bude interesantna ako se nisam vakcinisao ili nisam primio treću dozu toliko mi je neinteresantna ako sam primio sve tri doze. U vreme kada Fejsbuk, Gugl i ostali mogu ciljano da šalju poruke, ne vidim zašto to nije moglo da bude urađeno u ovom slučaju. Svi koji su primili vakcinu ostavili su svoj broj telefona Batutu. Zašto Batut nije kazao operaterima 'pošaljite poruku ove sadržine ali samo onim korisnicima za koje nemamo podatke da su do sada primili sve doze u predviđenom roku'", navodi sagovornik Danasa.

Na drugoj strani, jedan od operatera koji je svojim korisnicima poslao ovu poruku - Telenor objasnio je za Danas da operateri nemaju podatke o tome ko je od njihovih korisnika primio vakcinu a ko nije. U Telenoru su takođe kazali da operateri nisu ustupili podatke odnosno brojeve telefona svojih korisnika Batutu, već su samo prosledili poruku u ime Batuta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.