Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Devizne rezerve Srbije manje za 182 miliona evra - | K-013 Portal

Devizne rezerve Srbije manje za 182 miliona evra

devizne rezerve srbije, narodna banka srbije, nbs

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 14,11 milijardi evra i bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, objavila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju aprila 11,53 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca su bile niže za 38,8 miliona.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u aprilu su, u najvećoj meri, uticale aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (177 miliona evra), koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu.

Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi devizne obavezne rezerve (133,9 miliona evra), kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita (108,4 miliona evra), ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 143,6 miliona evra).

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 92,4 miliona evra.

Neto tržišni efekti su u aprilu bili pozitivni u iznosu od 287,8 miliona evra i ostvareni su najviše po osnovu jačanja dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu, navodi NBS uz napomenu da je u aprilu dolar ojačao u odnosu na evro za oko 5,0 posto.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu je iznosio u aprilu 677,5 miliona evra i bio je za 155 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,3 milijarde evra.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.