Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Digitalni zeleni sertifikat dobijaju i oni koji su preležali kovid, a nisu vakcinisani - | K-013 Portal

Digitalni zeleni sertifikat dobijaju i oni koji su preležali kovid, a nisu vakcinisani

digitalni zeleni sertifikat, digitalni zeleni sertifikat kovid

Građani Srbije koji su u prethodnih šest meseci preležali kovid, a nakon toga se nisu vakcinisali, od danas mogu dobiti digitalni zeleni sertifikat.

To je potvrđeno portalu N1 u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Potvrda o preležanoj infekciji podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje, objasnili su za N1 u Kancelariji za IT.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović, kaže da je cilj bio da se napravi što univerzalniji digitalni zeleni sertifikat, na bazi onoga na čemu su radili Evropska komisija, Svetska zdravstvena organizacija i Kina.

"Naš sertifikat sadrži podatke o obe doze vakcine, zatim o tri testa, kao i o tome da je neko preležao koronavirus, ali je problem što na nivou SZO to još nije standardizovano. Zato se trenutno radi po principu bilateralnih priznanja takvih potvrda, pa su dosad digitalni zeleni sertifikat priznali Bugarska, Grčka, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i od pre dva dana Slovenija. Očekujemo i da Evropska komisija početkom juna zauzme zvaničan stav o svemu što je potrebno da sadrži takav dokument", naglašava Jovanović.

Kako ističe, digitalni sertifikat je najbolje sačuvati na mobilnom telefonu, mada, dodaje, može i da se odštampa i ponese na put u papirnoj formi.

Odgovarajući na pitanje kako do sertifikata mogu da dođu i oni koji nisu digitalno pismeni ili pak nemaju imejl adresu i pametni telefon, Jovanović kaže da se razmatra i mogućnost da takvi građani dobiju mogućnost da digitalne sertifikate preuzmu u turističkoj agenciji preko koje putuju.

Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Dragana Bećić, najavila je i da će uskoro u digitalne zelene sertifikate biti uneti i podaci o serološkim testovima urađenim u referentnim nacionalnim laboratorijama.

"Ukoliko Evropska unija bude propisala drugačije standarde, na primer izgled sertifikata ili očitavanja QR koda, mi ćemo naš digitalni zeleni sertifikat odmah prilagoditi tim promenama. Kancelarija za IT ima veoma agilan pristup i to ćemo rešavati u hodu. Gledamo i kako da stranim državljanima koji su se vakcinisali u Srbiji, a ovde nemaju prijavljen boravak, omogućimo da dobiju digitalni zeleni sertifikat jer je veliki broj njih iskazao želju da ga ima", napominje Bećić.

Govoreći o bezbednosti digitalnog zelenog sertifikata, sagovornica N1 istakla je da je taj dokument urađen po najvišim bezbednosnim standardima.

"Za razliku od klasične potvrde, digitalni zeleni sertifikat je elektronski potpisan dokument. Zatim, postoji validacija, pa ukoliko se traži da negativan PCR test ne bude stariji od 72 sata od trenutka uzimanja uzorka, minut nakon što istekne to vreme skenirani QR kod neće više biti zelene već crvene boje. Uvođenjem takozvanih semafora falsifikovanje tih potvrda biće praktično nemoguće", uverena je Bećić.

Prema njenim rečima, digitalni zeleni sertifikat dosad je preuzelo više od 90.000 građana Srbije, a s obzirom na to da se približava sezona godišnjih odmora, očekuje se još veće interesovanje za dobijanje tog elektronskog dokumenta.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na portalu eUprava. Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zeleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde mejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani mejl.

(N1)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.