Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Direktor Produktne berze Novi Sad: Odluka o izvozu žitarica dobra, mogla je i ranije - | K-013 Portal

Direktor Produktne berze Novi Sad: Odluka o izvozu žitarica dobra, mogla je i ranije

produktivna berza novi sad, izvoz zitarica

Direktor Produktne berze Novi Sad Miloš Janjić ocenio je da je odluka Vlade Srbije da dopusti izvoz ograničenih količina žitarica dobra, ali da je mogla da bude doneta ranije.

"Mogla je da dođe i nešto ranije, ali sam siguran da je, zbog špekulacija o tome da li ima ili nema robe i koje su stvarne količine, trebalo vremena da se izradi odluka. Ono što je sigurno da ćemo mi imati robe, da je ovo dobra odluka za Srbiju i da niko neće biti ugrožen", rekao je Janić.



Ocenio je da Srbija viškove koje ima treba da izveze da se zaradi novac i da se oslobode silosi stare pšenice, kako bi se ti kapaciteti spremili za prijem novog roda.

Janić je podsetio da se najviše žitarica iz naše zemlje izvozi preko luke Konstanca u Rumuniji ka Italiji i drugim zemljama, kao i da znatne količine idu u zemlje regiona, koje su naši tradicionalni kupci.

On je rekao da je zabrana izvoza zaustavila promet na Produktnoj berzi i zatvorila domaće tržište.

"Pre krize je bilo veće potražnje za našim robama i u trenutku kada je kriza u Ukrajini izbila odluka da se zaustavi izvoz je bila dobra, ali po meni na kraći period. Mislim da bi bilo dobro da je odluka da se ponovo pusti izvoz doneta ranije", rekao je Janjić.

Objasnio je da se izvozom žitarica obezbeđuje devizni priliv koji je potreban radi plaćanja nekih drugih roba koje Srbija uvozi i koje su već ranije naručene.

"Ovo oslobađanje izvoza ponovo vraća tržište u normalnije tokove, što se videlo na berzi. Čim je doneta odluka, berza je značajno oživela i imali smo odličan promet u odnosu na neki prethodni period kada je bio ispod proseka za ovo doba godine", naveo je Janjić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.