Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DIREKTOR RHMZ: Najviše padavina bilo je u južnom Banatu, Beogradu i istočnom Sremu - | K-013 Portal

DIREKTOR RHMZ: Najviše padavina bilo je u južnom Banatu, Beogradu i istočnom Sremu

rhmz, jugoslav nikolic, kisa, padavine, juzni banat, pancevo

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda objasnio je da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao današnje padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature.

- Najviše padavina bilo je u istočnom Sremu, južnom Banatu i u Beogradu. Palo je od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. U Kruševcu i okolini bilo je takođe oko 20 litara po metru kvadratnom, a u ostalim delovima Srbije bilo je ispod 20 litara padavina po metru kvadratnom - rekao je za Tanjug Nikolić.



Višećelijski oblaci

On je objasnio da su se danas nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka sa "visinom vrha od preko 20 kilometara i sa energijom akumuliranom u svakom takvom oblaku većom od prosečne artomske bombe".

- U takvim uslovima, korišćenjem sistema odbrane od grada nastoji se da se smanji šteta jer se grad nigde u svetu ne može potpuno sprečiti. Dejstvovano je zato protivgradnim raketama iz svih naših radarskih centara nad kojima je bilo gradonosnih oblaka. To su Niš, Valjevo, Fruška Gora, Sjenica, Bukulja, Užice i Kruševac - rekao je Nikolić i potvrdio da su svi navedeni radarski centri i dalje u režimu praćenja situacije ili dejstvova

Sever i zapad bez padavina

On je potvrdio da će se ova vremenska situacija rasčistiti tokom noći pa će sutra sever i zapad Srbije biti bez padavina, dok će u ostalim delovima zemlje biti uslova za lokalne kratkotrajne pljuskove.

- Kako sada stoje stvari u petak nas ponovo očekuje slična situacija sa uslovima za obilnije padavine sa olujno-gradonosnim oblacima - rekao je Nikolić i objasnio da su ovakvi vremenski uslovi, u ovom periodu ranog leta, uobičajeni.

Nikolić kaže da se vremenske nepogode statistički gledano javljaju oko 20, 21, 22. juna što ukazuje da su kraj juna i početak jula periodi kada imamo sve uslove za termički razvoj olujno-gradonosnih oblaka, odnosno kumulonimbusa.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.