Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dobar rod i kvalitet jabuke ali niska cena - | K-013 Portal

Dobar rod i kvalitet jabuke ali niska cena

srbija, jabuke, rod jabuka, kvalitet jabuka, cena jabuka

Uprkos , ne baš povoljnim agroekološkim uslovima, ovogodišnji rod i kvalitet domaće jabuke je zadovoljavajući.

Ono što ne raduje voćare je cena po kojoj se otkupljuje jabuka, a ona iznosi od 25 do 30 dinara za kilogram. Procenjuje se da bi ukupan rod jabuka u Srbiji , iz ove proizvodne sezone mogao iznositi preko 500 hiljada tona.

Poljoprivredno gazdinstvo Ristića iz Neradina, gaji voće na 22 jutra, od čega je 12 jutara pod breskvom a 10 pod jabukom. Kod jabuke zastupljene su različite sorte Zlatni delišes , Jona Princ, Ajdared i Greni Smit. Domaćini su zadovoljni rodom i kvalitetom jabuke ali ne i njenom otkupnom cenom.

Iz ugla stručnjaka , profesora dr Nenada Magazina sa Poljoprivrdnog fakulteta u Novom Sadu , iz ove godine Srbija će imati i kvalitetan rod i zadovoljavajući prinos jabuke kao voćne vrste. Naš sagovornik potvrđuje da je niska otkupna cena domaće jabuke.

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćeg voća, a jedno od njih je i tržište Indonezije.

Prošle godine po raspoloživim podacima sa površine od preko 26 hiljada hektara pod jabukom proizvedeno je preko 489 hiljada tona a za ovu godinu ,očekuje se da bi ukupan rod te voćne vrste mogao iznositi nešto više od 500 hiljada tona .



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.