Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đokoviću povelja za promociju interesa Srbije u svetu - | K-013 Portal

Đokoviću povelja za promociju interesa Srbije u svetu

novak djokovic, ivica dacic, srbija, vesti iz srbije, promocija srbije, najnovije vesti

Povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić organizovao je prijem na kojem je dodelio povelje za izvanredan lični angažman i doprinos u promociji interesa Srbije i njenih građana u svetu proslavljenom teniseru Novaku Đokoviću i karijernom diplomati Draganu Todoroviću.

Na prijemu su prisustvovali akreditovani ambasadori u Srbiji, među kojima američki, ruski, ambasador Crne Gore, kao i Hrvatske, a njima se obratio Dačić, koji je naveo da se kroz više od 180 godina svog postojanja moderna srpska diplomatija suočavala sa brojnim teškim izazovima, a jedan od njih oličen je i u pandemiji virusa korona.

U tom smislu, konstatovao je da se naša država, zahvaljujući odlučnim i pravovremenim odlukama Vlade, zasnovanim na preporukama medicinske struke i pažljivoj svakodnevnoj analizi epidemiološke situacije, uspešno uhvatila u koštac sa posledicama pandemije.

Kako je naveo, glavna osa aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova bila je evakuacija naših građana koji su se, pod različitim okolnostima, našli u nepovoljnoj situaciji, te su želeli da se vrate u maticu gde se, kako kaže, sa pravom osećaju najsigurnije i najbezbednije.

Ministarstvo je, posredstvom svoje diplomatske mreže, planiralo, koordiniralo i realizovalo evakuaciju ukupno oko 19.000 naših sugrađana koji su se zatekli u inostranstvu u vreme izbijanja pandemije, kazao je Dačić.

Dodao je da je na bazi određenih kriterijuma prioriteta, posredstvom 37 organizovanih humanitarnih letova prema zemljama Evropske unije, ali i destinacijama van Evrope, vazdušnim putem izvršena vraćanje 5.010 naših građana, dok je kopnenim putem vraćeno oko 14.000 građana Srbije.

Posebno je istakao da tom prilikom nisu zanemareni ni strani državljani koji su želeli da se vrate u svoju maticu, a kojih je ukupno 809 besplatno prevezeno u svoje zemlje.

Dačić je naveo i da je u prethodnom periodu obezbeđeno preko 200 dozvola za prelete naših vazduhoplova kako bi se realizovao 41 humanitarni let "Air Serbia“, kojima je transportovana neophodna medicinska oprema i humanitarna pomoć.

Šef srpske diplomatije kazao je da je rukovodeći se spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, Ministarstvo i u prethodnih godinu dana nastavilo sa intenzivnim radom na daljem unapređenju odnosa sa zemljama u regionu, kao i sa glavnim spoljnopolitičkim partnerima i tradicionalnim prijateljima Srbije, prvenstveno sa EU, Rusijom, Kinom, SAD i drugim državama sveta.

Kako je naveo, u nastavljenom političkom dijalogu sa susednim zemljama, u okolnostima pandemije virusa korona, većina zemalja regiona su pokazale zavidan nivo solidarnosti, prijateljstva i uzajamnog razumevanja.

U tom smislu istakao je da je posebno važna bila odluka o uspostavljanju takozvanih "Zelenih koridora“ u našem regionu, što je omogućilo da se medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region.

Kazao je i da je tokom proteklih dana organizovan niz aktivnosti koje su produbile saradnju sa Rusijom i Kinom i podsetio da je u februaru bio u poseti Kini, što je prva poseta jednog ministra spoljnih poslova toj zemlji u jeku epidemije.

"Kina je tada bila brana protiv prelivanja epidemije na globalnom nivou, a samo mesec dana nakon toga, zemlja koja je velikom broju država upućivala pomoć u medicinskoj opremi i materijalu i omogućila nabavku neophodne opreme, posebno respiratora", naveo je.

(Tanjug, rtv)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS