Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đorđević: Morao sam da progutam sporazum o odlasku 120 medicinara godišnje, toga više neće biti - | K-013 Portal

Đorđević: Morao sam da progutam sporazum o odlasku 120 medicinara godišnje, toga više neće biti

Đorđević: Morao sam da progutam sporazum o odlasku 120 medicinara godišnje, toga više neće biti

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da Srbija želi da zadrži svoje građane u zemlji i da to što Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) objavljuje konkurs za zapošljavanje naših medicinskih radnika u Nemačkoj ne znači da vlada podržava njihov odlazak, već je reč o tome da su Srbija i Nemačka potpisale sporazum 2013. koji se mora poštovati.

Đorđević je objasnio da je dolaskom na čelo tog Ministarstva njegova želja bila da ukine sporazum između NSZ i Nemačke agencije za zapošljavanje koji omogućava da se godišnje između 100 i 120 naših medicinskih radnika zaposli u nemačkim zdravstvenim ustanovama, ali s obzirom da je reč o sporazumu koji je potpisan na najvišem nivou i da bi njegovo ukidanje uticalo na odnose dve zemlje, sporazum je ostao na snazi.



"To je nešto što sam morao da progutam... Zahvalan sam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je pokrenuo pitanje ekonomskih migracija i što smo dobili odobrenje Vlade Srbije da formiramo koordinaciono telo za sprečavanje odlaska radne snage i da radimo sve protiv ovog sporazuma", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, očekuje da će strategija tog koordinacionog tela biti gotova krajem januara i da će ubrzo nakon toga biti predložena vladi na usvajanje.

"Dok sam ja na ovom mestu, takvih sporazuma sigurno više neće biti. Ja verujem da imam podršku predsednika Vučića u tome. Mi moramo da radimo da ljude zadržavamo, a ne da potpisujemo sporazume koji njima olakšavaju odlazak", podvukao je Đorđević.

Direktor NSZ Zoran Martinović ukazao je da je taj sporazum sa Nemačkom, koji definiše organizovan vid upućivanja radnika iz Srbije u Nemačku, zaključen 2013. godine i da je reč o 100 i 120 ljudi godišnje. Kaže da taj broj koji odlazi organizovano ne bi trebalo da nas zabrinjava, već bi trebalo da nas zabrinjava onaj broj koji odlazi neorganizovano i za koji podaci ne postoje.



"Mi godišnje preko tog sporazuma direktno zapošljavamo između 100 i 120 lica. Ti zaposleni nemaju nikakvih problema i imaju ista prava koja su garantovana i nemačkim državljanima", rekao je Martinović.

Kaže da država migracije ne može u potpunosti da spreči, ali ih može kontrolisati, a sporazum sa Nemačkom je, tvrdi, upravo jedan vid kontrole.

Podsetimo da su za ovu godinu najavljena tri konkursa preko NSZ za odlazak medicinara u Nemačku. Rok za prijavu za prvi konkurs je istekao 17. januara, drugi konkurs će biti raspisan od 18. marta do 17. aprila, a treći od 5. avgusta do 25. septembra.



Prijave se podnose preko Nacionale službe za zapošljavanje, a glavni uslov za kandidate je završena četvorogodišnja medicinska škola. Takođe, kandidati bi trebalo da imaju i minimum šest meseci iskustva, u poslednjih pet godina. Poznavanje nemačkog jezika za ulazak u projekat nije neophodno.

Za posao u Nemačkoj prethodne godine prijavilo se 360 medicinskih sestara i tehničara iz Srbije, opšteg i pedijatrijskog smera, što je za oko 100 više nego 2018. godine.

(Beta)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS