Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dr Kisić Tepavčević najavljuje novo pooštravanje mera jer su IZLASCI DO JUTRA najveći problem - | K-013 Portal

Dr Kisić Tepavčević najavljuje novo pooštravanje mera jer su IZLASCI DO JUTRA najveći problem

Darija Kisić Tepavčević, krizni štab, kovid 19, novo pooštravanje mera, izlasci do jutra

Pooštravanje mera je ono o čemu će se pričati pre svega jer je sve više mlađa populacija zaražena. Možda će se ograničiti rad klubova kako bi smanjili izlaske do jutra jer se to pokazalo kao najveći rasadnik infekcije, rekla je zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla i da sada imamo i laboratorijske i kadrovske kapacitete za koje se nada se da ih nećemo iskoristiti u punom kapacitetu, prenosi „Blic“.

„Ne smemo da se ponašamo sa aspekta neće nas, neće mene, ja sam zdrav, takav sebičan način ponašanja i te kako nije dobar posebno ukoliko infekciju unesemo u kuću a živimo sa roditeljima, bakama, dekama“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Svakodnevno tragamo za prenosiocima

Govoreći o povećanom broju zaraženih, ali i velikom broju testiranih, Kisić Tepavčević je navela da se svakodnevno traga za osobama koje mogu da budu dalje prenosilac te se zbog toga i testira veliki broj ljudi.

„Više od 140 je juče potvrđeno, a oni su do juče slobodno kretali. Mnogi nisu ni znali da imaju infekciju, svi treba da se ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari infekcije i da učinimo sve ukoliko se desi da smo se zarazili, da sve uradimo da se dalje ne prenosi infekcija“, istakla je ona.

Kada je reč o testiranju na virus korona, Kisić Tepavčević je naglasila da ne bi trebalo zloupotrebljavati indikacije zbog anksioznosti i neodgovornog ponašanja kao što je bio slučaj prethodnih dana.

„Da bi smanjili gužvu po ambulantama testiranje treba da bude orijentisano na one kojima je zaista potrebno. Broj pregledanih na Infektivnoj klinici više od pola se čak i ne uzme bris, to su osobe kojima kada se uradi anamneza ne uzme se bris. Razumemo ljude koji su zabrinuti koji žele da se provere, ali da se ne bi preispitivali, jer sada svi poznajemo neke koji su pozitivni, jeste lična odgovornost“, objašnjava Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da svako okupljanje velikog broja ljudi predstavlja faktor rizika.

„Boravak na otvorenom smanjuje verovatnoću prenosa, a sa druge strane sportske manifestacije jesu faktor rizika. U tim analizama sa potvrđenim osobama mali je bio broj sa pozitivnom anamnezom koji su bili na utakmici. Kolege iz susednih zemalja govore da su njihovi novooboleli bili na utakmici, ali sigurno je da sa granice nisu otišli pravo tamo“, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da je poslednjih dana među novozaraženim najveći broj onih koji su starosti između 20 i 40 godina.

(Krstarica)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.