Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dramski umetnici: Napad i na Bjelogrlića u Skupštini, Dačić da zaustavi progone - | K-013 Portal

Dramski umetnici: Napad i na Bjelogrlića u Skupštini, Dačić da zaustavi progone

srbija, dragan bjelogrlic, ivica dacic, skupstina

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) uputilo je otvoreno pismo predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću i upozorilo da se državni parlament "sramotno koristi" za napade na umetnike, a od Dačića zatražilo da osudi i zaustavi "blaćenje, pretnje i progone upućene umetnicima zbog razlike u mišljenju čija je sloboda garantovana Ustavom".

U otvorenom pismu se ističe da je UDUS "reprezentativno udruženje u kulturi" i da u ime dramskih umetnika snažno protestuje "zbog neprimerene i neprihvatljive retorike koja ovih dana dolazi iz Doma Narodne skupštine Republike Srbije, uvreda, nedoličnih osuda i verbalnih progona, a posebno zbog poziva na napuštanje zemlje upućenog juče našem kolegi, vrhunskom glumcu i reditelju Draganu Bjelogrliću".

"Sramotno je da se Narodna skupština koristi za napade na narodne umetnike, da u najvišoj instituciji ove zemlje gledamo i slušamo uvrede upućene umetnicima čije je delo utkano u našu kulturu i nacionalni identitet. Kulturi svake države vrhunski umetnici donose samo dobrobit, a nikada štetu", naglašeno je u otvorenom pismu Dačiću.

Udruženje dramskih umetnika Srbije traži od Dačića, da "kao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije" osudi i zaustavi "blaćenje, pretnje i progone upućene umetnicima zbog razlike u mišljenju čija je sloboda garantovana Ustavom, jer je to na štetu duhovnog i civilizacijskog razvoja našeg društva."

"Vaše neizjašnjavanje moglo bi se tumačiti kao saučestvovanje", poručilo je esnafsko udruženje dramskih umetnika Srbije.

U pismu Dačiću UDUS podseća da je "još pre 170 godina genijalni Jovan Sterija Popović opisao naličje rodoljublja u svojoj drami 'Rodoljupci'".

U ovom trenutku najvažnija je borba za zdravlje i zdrav razum građana Srbije, poručuje UDUS u otvorenom pismu predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.