Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DRI: VD direktor EPS-a krši Zakon o javnim preduzećima jer je na tom mestu duže od 4 godine - | K-013 Portal

DRI: VD direktor EPS-a krši Zakon o javnim preduzećima jer je na tom mestu duže od 4 godine

direktor eps-a, drzavna revizorska institucija, dri

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je nepravilnosti u poslovanju JP "Elektroprivreda Srbije" u delu koji se odnosi na naknade po ugovorima za rad van radnog odnosa i ostalim ugovorima sa fizičkim licima za 2019. i javne nabavke za 2018. i 2019. godinu, ali i konstatovala da je VD direktor duže od četiri godine na tom mestu, što nije u skladu sa zakonom o javnim preduzećima.

U izveštaju se navodi i da predsednik i članovi Nadzornog odbora imenovani po Rešenju o imenovanju iz 2014. godine, vrše funkciju i nakon isteka mandata 2018. godine, a preporučeno je i da EPS pokrene inicijativu kod Osnivača za imenovanje direktora preduzeća, kao i predsednika i članova Nadzornog odbora kojima je istekao mandat.

U rezimeu Izveštaja o reviziji pravilnosti poslovanja JP EPS, DRI je navela da to preduzeće u 2018. i 2019. godini nije postupalo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama prilikom planiranja, sprovođenja postupaka i izveštavanja o javnim nabavkama.

Procenjena vrednost tih javnih nabavki iznosi 43,38 milijarde dinara, a ugovorena vrednost 31,53 milijardi dinara bez PDV-a.

DRI navodi da je JP EPS tokom 2018. i 2019. godine zaključilo ugovore o nabavci usluga u ukupnoj vrednosti od 1,64 milijarde dinara i te ugovore realizovalo u ukupnoj vrednosti od 884,97 miliona dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke iako, dodaje se, nije postojao osnov za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama.

JP EPS je, dalje navodi DRI, u 2019. godini zaključilo ugovore o privremeno povremenim poslovima koji po svojoj prirodi nisu privremenog karaktera, jer traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini što, kako se dodaje, nije u skladu sa Zakonom o radu.

Po tom osnovu je to preduzeće obračunalo i isplatilo naknadu u iznosu od 45,83 miliona dinara.

DRI je preporučila tom javnom predzueću planiranje javnih nabavki i nabavki na koje se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje, sprovodenje postupka javne nabavke i praćenja izvršenja ugovora o javnoj nabavci bliže uredi Internim aktom.

Takođe, DRI je preporučila da procenjene vrednosti javnih nabavki to javno predzueće određuje saglasno Zakonu o javnim nabavkama, da u pisanoj formi evidentira i dokumentuje sve radnje tokom planiranja, sprovodenja postupka i izvršenja ugovora o javnoj nabavci i da tu evidenciju čuva u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast dokumentarne građe i arhiva.

Takođe, DRI je preporučila JP EPS da propiše i sprovede kontrole koje će obezbediti sprovođenje postupka javne nabavke i zaključenje ugovora o javnim nabavkama u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

EPS-u je preporuceno i da propiše kontrole prilikom planiranja nabavki na koje se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje, koje će onemoguciti da se nabavka koja ne ispunjava Zakonom propisane uslove za izuzeće od primene Zakona, planira kao nabavka izuzeta od primene Zakona.

Jedna od preporuka je i da EPS pokrene inicijativu kod učesnika kolektivnog pregovaranja za donošenje Kolektivnog ugovora kod poslodavca kojim će urediti prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa i međusobne odnose učesnika kolektivnog ugovora.

Takpđe, EPS-u je preporučeno da ugovore o privremenim i povremenim poslovima zaključuje samo za poslove koji su po prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini, a što je propisano Zakonom o radu.

DRI je u rezimeu izveštaja navela da je JP EPS u obavezi da u roku od 90 dana dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.