Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DRŽAVA TRENIRA STROGOĆU: Ko bude napao izvršitelja dobiće 12 godina robije - | K-013 Portal

DRŽAVA TRENIRA STROGOĆU: Ko bude napao izvršitelja dobiće 12 godina robije

DRŽAVA TRENIRA STROGOĆU: Ko bude napao izvršitelja suočiće se sa 12 godina robije

Svako ko posle 1. decembra napadne policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora neke inspekcije biće osuđen najmanje na godinu dana, a najviše na 12 godina.

Ove kazne, skoro duplo veće nego do sada, predviđene su izmenama Krivičnog zakonika, koji stupa na snagu za tri nedelje.

- Borili smo se da dobijemo zaštitu kao radnici javne ili državne bezbednosti, i uspeli - kaže Dragoman Paunović, predsednik Mreže inspektora Srbije. - Ali, sada smo suočeni sa novim problemom - kako dokazati napad. Kod inspekcija je to poseban problem, jer na teren obično izlazi jedan, maksimalno dva inspektora. Kada vrše nadzor u nekoj firmi, zaposleni svedoče u korist svog poslodavca.

Zato je zatražena proširena sednica Vladine Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, kojoj bi prisustvovale i sudije, tužioci, predstavnici MUP. Cilj bi bio dogovor oko toga kako u sličnim situacijama dokazati napad na službeno lice i kako usaglasiti ujednačeno postupanje.

- Tražimo da se napad na inspektore tretira kao napad na državu, da se takvi predmeti rešavaju po hitnom postupku, da sankcije budu oštre i sudska praksa ujednačena - kaže Paunović.

Status službenog lica traže mnogi, a poslednji su bili sudski veštaci. Prethodno su ga tražili zaposleni u zdravstvu, prosvetni radnici, zaposleni u EPS na isključivanju struje, taksisti, vozači GSP, novinari...

(Novosti)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.