Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Državljani Srbije: Ko sve i kako može aplicirati za hrvatsko državljanstvo? - | K-013 Portal

Državljani Srbije: Ko sve i kako može aplicirati za hrvatsko državljanstvo?

hrvatsko drzavljanstvo, kako dobiti hrvatsko drzavljanstvo

Izmenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu koje su na snagu stupile početkom prošle godine omogućeno je i licima čiji su roditelji poreklom iz Hrvatske da steknu hrvatsko državljanstvo ukoliko ispunjavaju određene uslove propisane ovim zakonom.

Pošto će ovaj zakon biti na snazi samo do kraja ove godine, a na zakazivanje termina u hrvatskom konzulatu se čeka i po nekoliko meseci, već sada je vreme da prikupite neophodna dokumenta i pozovete da zakažete. U ovom tekstu predočićemo uslove za dobijanje hrvatskog državljanstva, kao i šta je sve potrebno da uradite.

Ko sve ima pravo na hrvatsko državljanstvo?

Novim izmenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu ublaženi su dosadašnji kriterijumi za sticanje državljanstva. Glavne izmene sastoje se u tome da je sledećim osobama to omogućeno:

  • Osobama do navršene 21 godine života rođenim van Hrvatske, čiji je bar jedan roditelj u trenutku rođenja bio hrvatski državljanin. (Pre ovoga granica je bila 18 godina.)
  • Osobama koje su rođene između 8. januara 1977. godine i 8. oktobra 1991. na teritoriji neke od bivših republika SFRJ, a čija su oba roditelja u trenutku rođenja bili hrvatski državljani.

Nakon 31. decembra ove godine ovaj zakon prestaje da važi, što znači da osobe koje ispunjavaju ove uslove imaju kratak period da podnesu zahtev za dobijanje državljanstva, odnosno domovnice.

Šta je sve neophodno od dokumenata za podnošenje zahteva za dobijanje hrvatskog državljanstva

Već na početku ovog procesa naoružajte se strpljenjem. Biće vam neophodno nekoliko dokumenata koje izdaju različite institucije i na njih se čeka od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Na kraju, kada ih sve prikupite, moraće ih prevesti sudski tumač za hrvatski jezik. Iako vam ovo može izgledati bizarno ili nepotrebno, zvanično pismo u upotrebi u Hrvatskoj je latinično, dok se kod nas dokumenta izdaju na ćirilici.

Za početak, skinite zahtev za dobijanje državljanstva sa zvaničnog sajta Republike Hrvatske. Vodite računa da li je zahtev koji popunjavate za maloletnu ili punoletnu osobu. Pored ovog dokumenta, trebaće vam i:

  • CV i motivaciono pismo
  • Važeći identifikacioni dokument (lična karta ili pasoš) i overena fotokopija
  • Uverenje o državljanstvu
  • Izvod iz matične knjige rođenih, izdat na propisanom obrascu u skladu sa važećim međunarodnim ugovorima i konvencijama
  • Izvod iz matične knjige venčanih, ne stariji od 6 meseci, ako ste u braku
  • Uverenje o nekažnjavanju, ne starije od 6 meseci
  • Saglasnost za proveru svih priloženih dokumenata
  • Dokaz da je/su roditelj/i upisani u matični ured u Hrvatskoj (ako se pravo na državljanstvo ostvaruje preko roditelja)

Imajte na umu da se uverenje o nekažnjavanju vadi u policijskoj upravi na teritoriji opštine gde imate stalno prebivalište i iz suda da se trenutno protiv vas ne vodi nikakav postupak.

Neka od ovih dokumenata, poput uverenja o državljanstvu ili o nekažnjavanju, možete poručiti i putem portala eUprave. Takođe imate opciju da zatražite da vam ova dokumenta stignu na kućnu adresu. To će vam dodatno uštedeti vreme jer nećete morati da čekate u redovima, a i uglavnom vam dokumenta stižu u roku od nekoliko dana.

Pored svih ovih dokumenata, treba da uplatite taksu u konzularnom predstavništvu prilikom predaje dokumenata. U praksi se pokazalo da pri ulazu u konzulat u Beogradu stoji istaknuto obaveštenje u kojoj tačno ekspozituri i koje banke treba da uplatite novac, te dobro pročitajte sva obaveštenja koja su tamo istaknuta.

Koliko se čeka?

Na termin u konzulatu trenutno se čeka i po nekoliko meseci. Stoga savetujemo da odmah pozovete i zakažete, a potom tek da se upustite u avanturu prikupljanja dokumenata. Imajte na umu da do kraja godine nije ostalo još mnogo vremena.

Sama predaja dokumenata traje svega desetak minuta, te će taj deo brzo biti gotov. Naravno, zbog trenutne situacije pratite obaveštenja na zvaničnom sajtu ambasade i pridržavajte se propisanih mera. Savetujemo i da na zakazan termin dođete barem petnaest minuta ranije.

Od predaje dokumenata do dobijanja državljanstva čeka se u proseku 8-9 meseci, a može potrajati i do godinu ili godinu i po dana. Ovo će umnogome zavisiti od broja zahteva i vremena koje im je potrebno da izvrše sve neophodne provere.

Na kraju, imajte na umu da je ovaj tekst informativnog karaktera i da sve relevantne informacije treba potražiti na zvaničnim sajtovima Ambasade i Republike Hrvatske jer su one podložne promenama.

(Lj. Bugarin)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS