Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ekološka udruženja: Samoproglašeni ekološki mesija nametao odluke oko protesta - | K-013 Portal

Ekološka udruženja: Samoproglašeni ekološki mesija nametao odluke oko protesta

ekoloski ustanak, ustanak za opstanak

Organizatori ekološkog protesta "Ustanak za opstanak", koji su u subotu u Beogradu organizovale brojne ekološke organizacije, "nedemokratski su nametali odluke", navodi se u zajedničkom saopštenju 23 udruženja koja su učestvovala u tom protestu.

„Princip zajedništva i saradnje zamenjen je samovoljom, netolerancijom i netransparentnim odlučivanjem od strane jednog čoveka koji je samoproglašeni ekološki mesija. Impulsivne odluke, sakrivanje informacija, manipulisanje činjenicama i pasivna agresija prema svakome ko se ne slaže sa odlukama vođe obeležili su period za nama“, piše u saopštenju, koje je prosledilo udruženje „Tvrđava“ iz Smedereva.

Udruženja navode da Ekološki ustanak „nije ničija privatna imovina, niti izborna lista“, ali je, kako su ocenili, „kulminacija jednog autoritarnog pristupa završena neslavno – negativnim nabojem, raspršivanjem energije i opštom polarizacijom među građanima“.

„Ograđujemo se od nedemokratskog nametanja odluka organizatora Ekološkog ustanka, kao i od nametanja samovolje i samoproklamovanog liderstva, koje je na štetu ne samo borbe za životnu sredinu, nego na štetu građana Srbije“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, borba za čistiju životnu sredinu mora da bude bazirana na „dogovoru, solidarnosti i uz puno poštovanje svih aktera“.

„Mi se međusobno ne moramo slagati o načinima i modelima borbe, ali se moramo držati zajedno i uvek imati ispred sebe ideju vodilju – interes građana zbog kojih postojimo, a ne naš partikularni interes“, rečeno je u saopštenju.

Saopštenje su potpisala udruženja i inicijative: Bitka za Košutnjak, Savez mesnih zajednica Stare planine, Ekostraža, Pokret Tvrđava Smederevo, Inicijativa „Pančevo nije rupa“, Zeleni most, Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Eko Cer – Sačuvajmo Cer, Koalicija za održivo rudarstvo (KORS) i Inicijativa „Da Valjevo prodiše“.

Među potpisnicima se nalaze i Mame Šabac, Inicijativa „Rudovci u srcu“, Glasno za omladinu Bor, Ekostraža Šabac, Izbor postoji Bor, Inicijativa „Borani se pitaju“, Građanske akcije Smederevo, Udruženje „Petlovo brdo“, Inicijativa za demokratsko društvo, Odbranimo Zlotsku reku, Irevolucija i Inicijativa „EKOlubarska bitka“.

Ekološke organizacije i inicijative organizovale su u subotu protest „Ustanak za opstanak“ u centru Beograda, nakon kog su na više od sat vremena, kao „opomenu“, blokirali Brankov most.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.