Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website EU otvara granice, državljani Srbije i dalje ne mogu u Nemačku i Austriju - | K-013 Portal

EU otvara granice, državljani Srbije i dalje ne mogu u Nemačku i Austriju

EU, otvaranje granica EU, Nemačka, Austrija

Za državljane Srbije i dalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku, budući da ta zemlja još nije donela odluku da li će slediti preporuke EU o otvaranju granica za zemlje koje nisu deo unije, saopštila je jutros nemačka ambasada u Beogradu.

Savet EU usvojio je preporuku da se od danas ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

Vlada Savezne Republike Nemačke još nije odlučila da li će slediti ove preporuke, navodi Ambasada na Fejsbuk stranici.

"Prema tome, za državljane Srbije i nadalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku. O svim izmenama ćemo vas blagovremeno obavestiti na našem sajtu, www.belgrad.diplo.de, ili ovde preko facebook-a", navodi Ambasada.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preporuke", što praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se nalaže na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

"Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori", navodi se u saopštenju Saveta EU.

To praktično znači da građanima država koje su se nalašle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Na listi država kojima će od danas biti otvoren ulazak u EU, od zemalja regiona nalaže su se samo Srbija i Crna Gora, a tu su i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

U Savetu EU naglašavaju da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.