Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Firmi koja se povezuje sa bratom Siniše Malog 10 miliona evra bespovratne pomoći - | K-013 Portal

Firmi koja se povezuje sa bratom Siniše Malog 10 miliona evra bespovratne pomoći

milenijum resorts, sinisa mali, pedrag mali

Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je bespovratnu pomoć od 10,14 miliona evra kompaniji Milenijum resorts iz Beograda, za realizaciju investicije "Resort" u Vranjskoj Banji, piše Nova ekonomija.

Milenijum resorts je ćerka firma kompanije Milenijum tim, koja se dovodila u vezu s nezakonitim rušenjem objekata u Savamali i sa Predragom Malim, bratom ministra finansija Siniše Malog.

Nezavršen hotel i zemljište u centru Vranjske Banje, avgusta 2019. godine je za oko 200.000 evra kupila firma Milenijum tim nakon višedecenijskog sudskog spora između Specijalne bolnice i Fonda PIO.

Spor je rešen tako što je vlasništvo podeljeno na po 50 odsto, nakon čega je oglašena prodaja, a hotel i zemljište su već na prvoj licitaciji dobili novog vlasnika, odnosno Milenijum tim. Ta kompanija je najavila izgradnju velnes rezort sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije do kraja 2023. godine.

Putem projekta za koji su dobili državni novac biće zaposleno najmanje 145 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2023. godine, a Milenijum resorts će uložiti najmanje 65,7 miliona evra u istom roku, navodi se u dokumentu Komisije, navela je Nova ekonomija. Od te sume, 3,98 miliona je za nabavku i opremanje zemljišta, 61,4 miliona za izgradnju i rekonstrukciju nedovršenog hotela, 9,8 miliona za novu opremu i 316.500 evra za patente i licence.

Milenijum resorts je u obavezi da obezbedi učešće od najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć. Kompanija se takođe obavezuje da nova radna mesta, kao i samu investiciju zadrži na tom području najmanje pet godina od završetka projekta.

Kako Komisija navodi, projekat je označen kao ulaganje od posebnog značaja za Srbiju, imajući u vidu da se radi o ulaganju većem od pet miliona evra na teritoriji jedinice lokalne samouprave u drugoj grupi opština po stepenu razvijenosti.

Ova firma koja se, prema pisanju KRIK-a blisko povezuje sa bratom ministra finansija Siniše Malog, angažovana je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – Beogradu na vodi. Policajci su saslušavali predstavnike te kompanije u istrazi rušenja u Savamali, jer je jedan od svedoka rekao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa njihovog gradilišta.

Privredni sud u Beogradu je 2017. godine utvrdio da je Milenijum tim nezakonito srušio dva objekta u Hercegovačkoj 4, koji su pukim previdom preživeli "fantomsko" rušenje u noći između 24. i 25. aprila 2016. i time narušio državinu preduzeću Transport Peroni. Kako je tada KRIK pisao, kompanija Milenijum tim je poznata i po tome što je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, dva posla koja su ukupno vredna oko 60 miliona evra, a zatim je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju, za 15 miliona evra.

Osim toga, učestvovala je i u desetinama drugih poslova, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču, tako da da su 2019. godinu završili s oko 9,44 milijardi dinara prihoda i oko 448 miliona dinara neto rezultata.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.