Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Grabundžija: Država da vrati ono što je uzela od penzionera - | K-013 Portal

Grabundžija: Država da vrati ono što je uzela od penzionera

Miloš Grabundžija

Miloš Grabundžija, predsednik Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost", pozdravio je u "Novom danu" na televiziji N1 najavljeno povećanje penzija od šest odsto, ali je napomenuo da država najpre "mora da vrati ono što je uzela od penzionera za 47 meseci".

"Mislim da povećanje penzija treba dopuniti zaštitnom klauzulom za penzionere koji imaju niža primanja. Sve su cene otišle na gore, naročito lekovi i komunalne usluge, pa narod teško živi. Ne želim da budem neiskren, povećanje od šest odsto nije zanemarljivo, ali država ima obavezu prvo da vrati ono što je uzela za 47 meseci od penzionera", ističe Grabundžija.

Dodaje da je "celih pet godina prosečna penzija bila 23.000 dinara, i da su penzioneri to teško preživljavali".

"Veliki broj ljudi je umro, nije ni doživeo povećanje. Nisu imai za lekove i račune, a mnogi su ostali i bez stanova. Pored toga, i u vreme vanrednog stanja niko nije brinuo o penzionerima. Više su imali prava kućni ljubimci nego oni. Mesec dana je policija u patrolama privodila penzionere i kažnjavala ih, a kućni ljubimci su dva puta mogli u šetnju", kaže za N1 Grabundžija.

On navodi da je sa Savezom penzionera napravljena saradnja i plan da se od države zahteva da "vrati ono što je uzeto".

Govoreći o odluci Ustavnog suda da odbije zahtev da se preispita odluka o smanjenju penzija, on ocenjuje da je ta institucija "najveći politički sud u Evropi".

"Naši političari kukaju na Haški tribunal, a mi imamo najveći politički sud u Evropi. Naš Ustavni sud se ne meša u svoj posao. Oni rade po nečijem diktatu i rade - da ne urade ništa. Političke igre koje se igraju u našoj zemlji su besmislene, nemaju ni grama ljudskosti", smatra Grabundžija.

On je najavio dalju pravnu borbu kako bi se pred međunarodnim sudovima izdejstvovala nezakonitost donete odredbe o smanjenju penzija.

(N1)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.