Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Građani prodavcima ostavljaju sve više novca, dok se kući vraćaju sa sve manje namirnica - | K-013 Portal
cene, namirinice

Građani prodavcima ostavljaju sve više novca, dok se kući vraćaju sa sve manje namirnicaPoskupljenje namirnica i ostalih proizvoda pa i usluga, posledica je rasta cena energenata, što je dalje uslovilo rastom ostalih troškova, a pre svega sirovina koje dodatno utiču na porast cena na tržištu. Pojedini ekonomisti su mišljenja da će se nastaviti neizvesnost po pitanju inflacije. Za to vreme, građani prodavcima ostavljaju sve više novca, dok se kući vraćaju sa sve manje namirnica.

Pijačne tezge pune namirnica, uz raznolike cene i brojne kupce. Svako procenjuje svoju robu a građani bez mnogo izbora. Ipak, tvrde, po svim stavkama, da je pijaca jeftinija od supermarketa- pa kako kažu-biraju manje zlo.

Građani za hemijske proizvode, kažu, izdvajaju sve više novca. Zato koriste priliku da sve to kupe na pijaci, poput dezodoransa, koji je u radnjama i do 700 dinara a na pijaci svega 250 dinara.

Prema zakonu o trgovini, formiranje cena je slobodno. Ipak, isti zakon predviđa da Vlada propisuje mere da bi obezbedila stabilnost tržišta, da se ne dozvoli preterano divljanje cena.

"Svako ko zloupotrebljava tržište i zakon ponude i potražnje postoje državne institucije koje bi trebalo da reaguju i koje bi trebalo to da onemoguće. Mi smo pre nekog vremena imali tu izrazito neprijatnu situaciju sa šećerom, pa je država reagovala i u domenu drugih životnih namirnica. Tako da vi imate ljude koji su moralni i koji su manje moralni ", rekao je Goran Anđelić , ekonomista.

Prema podacima Republičke unije potrošača, jedno tročlano domaćinstvo mora da izdvoji 4000 dinara više nego prošle godine. Samo u julu cene su porasle za 12,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a sada su već cene pojedinih proizvoda skočile i za 50 odsto.

 

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.