Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website GRECO: Političari da daju primer u borbi protiv korupcije - | K-013 Portal

GRECO: Političari da daju primer u borbi protiv korupcije

korupcije, korupcija, mito, srbija, najnovije vesti, političari, političarima

Poslednji izveštaj antikorupcijskog tela Saveta Evrope GRECO pokazuje da su tokom 2019. godine zemlje širom Evrope u potpunosti primenile 36 procenata preporuka koje se tiču mera za sprečavanje korupcije među državnim zvaničnicima, parlamentarcima, sudijama, tužiocima i pripadnicima policije.

Srbija se nalazi među zemljama koje imaju najviše neprimenjenih ili tek delimično primenjenih preporuka u ovoj oblasti, navode u Savetu Evrope.

Greco u godišnjem izveštaju ukazuje da se na evropskom nivou preporuke za borbu protiv korupcije u najmanjoj meri primenjuju u odnosu na parlamentarce (27 %), a nešto više kada se radi o sudijama (37 %) i tužiocima (46 %).

Austrija i Turska imaju najviše ukupno neprimenjenih preporuka (70 %), zatim slede Mađarska (56 %), Češka (50 %) pa Srbija i Poljska (41%).

Srbija, BiH i Češka su jedine tri zemlje koje u potpunosti nisu primenile niti jednu preporuku koju je GRECO izdao, a koje se tiču parlamentarca, sudija i tužilaca, navode u Strazburu.

Dodaje se da je od ukupno 17 preporuka Srbija delimično primenila 10 dok je 7 neprimenjeno.

Izveštaj navodi da se Srbija pored Austrije, BiH, Kipra, Danske, Nemačke, Italije, Malte Portugala, Slovačke, Slovenije, Španije i Turske nalazi u grupi od 14 zemlja koje imaju najveći procenat nedovoljno primenjenih preporuka koje se odnose na mere za suzbijanje korupcije među članovima parlamenta.

Među zemljama koje imaju najviše potpuno neprimenjivih preporuka GRECO kada je reč o članovima parlamenta su Mađarska ( 86 procenata), Poljska (83 procenta), Austrija ( 75 procenata ) i Hrvatska ( 67 procenata).

Srbija se zajedno sa Danskom, Švajcarskom, Grkom, Irskom, Islandom, Portugalom , Kiprom, Češkom, Albanijom i BiH nalazi među zemljama koje nisu primenili u potpunosti niti jednu preporuku GRECO koja se odnosi na sudije.

Povodom objavljivanja ovog izveštaja iz Saveta Evrope pozvali su državne vlasti širom Evrope da budu primer kada je u pitanju transparentnost i pridržavanje mera protiv korupcije.

"Korupcija potkopava poverenje građana u demokratiju i u demokratske institucije. Sprovođenje efikasnih mera za borbu protiv korupcije i integritet i transparentnost bi trebalo da su prioritet za javne vlasti u svakom trenutku. Postoji određeni napredak, ali bi države morale da pojačaju svoje napore na potpunom sprovođenju GRECO-a preporuke", kaže generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

U Greco naglašavaju da nijedna država, osoba ili institucija nisu imune na korupciju, a da su političari ti koji bi trebalo da daju primer i unaprede sopstvene standarde integriteta.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.