Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Himna "Bože pravde" 1. septembra i u vrtićima - | K-013 Portal

Himna "Bože pravde" 1. septembra i u vrtićima

himna, boze pravde, vrtic, 1. septembar

Osim škola i predškolske ustanove biće obavezne da 1. septembra puste državnu himnu "Bože pravde", ali samo deci koja polaze u pripremni predškolski program, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete.

Ministarstvo prosvete je uputilo dopis svim školama, kao i predškolskim ustanovama, o izvođenju himne Republike Srbije na početku radne i školske godine. U skladu sa tim, sve škole i predškolske ustanove 1. septembra obavezuju se da na početku radnog dana i prvog časa u svakoj smeni nastave obezbede izvođenje republičke himne "Bože pravde", a u skladu sa Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, navode iz Ministarstva prosvete za Danas.
 
 
"Poštovanje državnih simbola je izraz poštovanja države u kojoj živite, ali i pripadnosti društvenoj zajednici. Izuzetno je važno da se osećaj poštovanja prema svim državnim simbolima – zastavi, grbu i himni razvija od predškolskog i školskog uzrasta", kaže ministar prosvete Branko Ružić.
 
Kako pojašnjavaju iz Ministarstva, izvođenje himne moguće je sviranjem, pevanjem ili sviranjem i pevanjem, a za izvođenje se mogu koristiti razglas, računari i muzički uređaji.
 
Školama i predškolskim ustanovama je dostavljen link sa sajta Vlade Srbije sa koga mogu preuzeti muzika i tekst himne.
 
"Kada su u pitanju predškolske ustanove, potrebno je da vaspitno-obrazovno veće ima u vidu uzrast dece za koju će pripremati i realizovati izvođenje himne", navode iz Ministarstva.
 
U dopisu, Ministarstvo je podsetilo direktore ustanova na doslednu primenu propisa, koji se odnose na izvođenje himne, kao i na propisanu nadležnost i odgovornost direktora u obezbeđivanju uslova za zakonitost rada ustanove u celosti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.