Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hrkalović lakše do slobode, Stefanović teže do ministarske fotelje? - | K-013 Portal

Hrkalović lakše do slobode, Stefanović teže do ministarske fotelje?

dijana hrkalovic, nebojsa stefanovic, srbija

Odbrana Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP optužene za trgovinu uticajem se zasniva na "prebacivanju" odgovornosti na Nebojšu Stefanovića, tadašnjeg šefa policije, sada ministra odbrane.

Odbrana predstavlja političku igru sa ciljem "smanjivanja" pregovaračkog kapitala Stefanovića za mesto u novoj Vladi, ukazuju izvori Danasa upućeni u dešavanja u vladajućoj strukturi.

Iz ove igre, Hrkalović bi mogla da izađe na slobodu, "bez nanogvice", ali ni Stefanović za sada ne pokazuje znakove slabosti već, naprotiv, nastavlja da sa ministarske pozicije "kupuje" podršku zapadnih partnera.

Bivša državna sekretarka MUP Srbije, kojoj je direktno nadređeni bio Nebojša Stefanović kao ministar unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović dala je prekjuče iskaz pred Specijalnim sudom, pred kojim je optužena za krivično delo trgovine uticajem.

Hrkalović je u ovom svom "nastupu" navela da je od nekadašnjeg šefa policije Nebojše Stefanovića dobila nalog da se nadležnom tužilaštvu ne dostave tražena forenzička veštačenja telefona Veljka Belivuka, tokom istrage za slučaj poznat kao "ubistvo na šinama".

Ovo su verno preneli svi prorežimski tabloidi sa senzacionalističkim naslovima koji praktično već smeštaju Stefanovića na optužnicu umesto Hrkalović.

Ministar odbrane u tehničkom mandatu za sada ne reaguje ni na koji način na pritiske koji se oko njega prave u vezi sa svedočenjem Hrkalović, već nastavlja sa redovnim ministarskim aktivnostima.

Stefanović se, u svojstvu ministra odbrane, prekjuče sastao sa zamenikom komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD Majklom Hauardom, koji je u Beogradu boravio u sastavu delegacije Karen Donfrid. U istom danu i praktično istovremeno kada se održavalo i saslušanje Hrkalović, Stefanović je sa ministarske pozicije obavljao važne razgovore sa zapadnim partnerima.

O njegovim aktivnostima gotovo da i nije bilo reči u provladinim medijima, niti se sastanak na nivou delegacija odbrane pominjao u zvaničnim najavama sastanaka koja su stizala od srpskih vlasti.

Na pravoj strani raskola u SNS

Direktno istupanje Dijane Hrkalović, a posebno njenog branioca Vladimira Đukanovića koji je pred sudom rekao da "nema nikakve dileme da je bivši ministar Nebojša Stefanović trebalo da bude na optuženičkoj klupi", za upućene u političke odnose u vladajućoj stranci ne predstavlja nikakvo iznenađenje, već logičan sled događaja i "partiju šaha" nalik na one koje su nekada davno igrali Vučić i Stefanović na terasi Predsedništva, kako ukazuju izvori Danasa.

U širim političkim krugovima smatra se da je "prelomni" trenutak u političkoj igri oko Dijane Hrkalović bio kada je promenila pravnog branioca, i umesto tima iza uglednog beogradskog advokata Seada Spahovića, odabrala da je u daljem postupku zastupa advokat Vladimir Đukanović, inače visoki funkcioner vladajuće SNS, odan Vučićevoj struji u toj stranci.

"Hrkalović je odabrala stranu onog trenutka kada je odlučila da je zastupa Đukanović i od tada sve izjave u vezi sa ovim slučajem, kao i dalje zasnivanje njene odbrane, vode u pravcu prebacivanja krivice na njenog tadašnjeg šefa Nebojšu Stefanovića", navode izvori Danasa.

Ukoliko se bivša državna sekretarka bude držala pravca odbrane koji odgovara glavnoj struji SNS, smatra se da ona može biti i oslobođena svih optužbi. Podsetimo, varnice na relaciji između Stefanovića i Vučića bile su uočljive i pre nego što se u "priči" pojavila Hrkalović i praktično su izazvale raskol između dve struje u SNS, od kojih je jednu predvodio Nebojša Stefanović koji je uticaj tada crpio i sa pozicije predsednika beogradskog odbora SNS.

Put do Nemanjine 11 samo preko Vašingtona

Sa druge strane, pitanje je koliku stvarnu štetu ove optužbe mogu naneti Nebojši Stefanoviću.

Izvori Danasa bliski SNS tvrde da cilj pritisaka na Stefanovića nije povlačenje njegove krivične odgovornosti jer bi u tom slučaju on mogao da predstavlja i pretnju po sam državni vrh.

"Ovde se ide na to da se smanji politički uticaj Stefanovića i njegov pregovarački kapital za mesto u novoj Vladi. Zato se bitni trenuci u procesu protiv Dijane Hrkalović, kao što je ovo svedočenje, dešavaju uporedo sa važnim političkim procesima. Ona je branioca promenila neposredno pred izbore i tada je ova priča potpuno ostavljena po strani u javnom diskursu. Sada je posle izbora ponovo dobila pažnju, a Stefanović se poziva da svedoči u trenutku kada se uveliko razmišlja o sastavu nove Vlade", navode izvori Danasa.

Pored toga, primetan je i uticaj geopolitičkih faktora, odnosno podrške Zapada koja se pripisuje Stefanoviću.

Da li će i kakvo mesto, Nebojša Stefanović i dobiti u Nemanjinoj 11, ipak neće zavisiti samo od unutrašnjih sukoba u SNS, već upravo i od podrške stranog faktora koju je Stefanović prikupio tokom svoje političke i ministarske karijere, a koja bi mogla da bude posebno važna u narednom periodu kada će fokus političkih dešavanja biti na podelama istok/zapad, u kontekstu krize u Ukrajini.

O podršci Zapada koju Stefanović uživa nedavno je pisao i istraživački centar Demostat, pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova, koji tvrde da Stefanović ima veliku podršku SAD i Velike Britanije, te da se Stefanović "odlično uklapa" u Vladu Srbije kakvu želi da vidi Zapad - "prozapadno orijentisanu, maltene lišenu proruskih kadrova".



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.